Разградска област е в рисковата – оранжева – зона по заразени с COVID-19 в страната

В последните две седмици Разградска област влезе в рисковата – оранжева – зона по заболеваемост от COVID-19 – 158,86 на 100 000 души население, обяви на проведеното днес заседание на Областния кризисен щаб директорът на РЗИ д-р Ася Генева.

След дискусия нужна ли е толкова подробна ежедневна справка за новозаразените и обстановката в областта с пандемията от коронавируса, бе решено тази справка да продължи да я има, но да не бъде толкова детайлна.

Стана ясно, че напоследък е едва ли не практика семейните лекари да пращат в болници свои пациенти без преглед – от страх, че може те да са вирусоносители и да ги заразят – нещо, което бе променено с решение в края на заседанието на щаба.

Пак на заседанието се разбра, че началник на Регионалното управление на образованието Ангел Петков е под карантина заради заразен член от семейството му. Д-р Ася Генева обяви, че 14 танцьори от Капанския ансамбъл също са под карантина заради положителен PCR-тест на танцьорка, което пък е и една от причините за отменянето на концерта на състава утре вечер за празника на село Благоево.

Под карантина са и три класа в три различни училища: VII клас в разградското СУ „Христо Ботев“, XI клас в ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“  и IX клас в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Самуил. Има и един заболял личен лекар, като пациентите в неговата практика са поети от друг медик. На заседанието бе констатирано, че  основна причина за влошената епидемична обстановка са масовото неглижиране и неспазване на противоепидемичните мерки.

Легла в болниците има, проблем е здравето и издържливостта на лекарите и персонала в тях, бе друг извод от анализа на обстановката в областта.

А според д-р Камелия Станева – директор на РЗОК в Разград, пикът на заразата се очаква на 10 ноември. Което, освен че е знакова дата в най-новата история на България, се оказа и рожден ден на шефката РЗИ д-р Ася Генева. Ако д-р Станева е права, д-р Генева ще празнува на работното си място, бяха част от коментарите в залата.

/e-Razgrad/

Hits: 2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.