Юлиян ПЕТРОВ: Крайно време е учителят да бъде разтоварен от безкрайни, нерядко безсмислени, административни ангажименти и недобре настроени родители

БЪДЕЩЕТО Е В ОБУЧЕНИЕТО САМО С ПОМАГАЛА – БЕЗ УЧЕБНИЦИ, ПОГЛЕЖДА НАПРЕД ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА СИНДИКАТ „ОБРАЗОВАНИЕ“ КЪМ КТ „ПОДКРЕПА“

Регионалната организация на учителите от Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ проведе в Разград традиционното в началото на новата учебна година обучение по практически въпроси за прилагане на Кодекса на труда и Колективния трудов договор.

За срещата с учителите и за отговори на конкретни техни въпроси в столицата на Лудогорието бяха д-р Юлиян Петров – председател на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, зам.-председателят Георги Шошев и юридическият експерт Владимир Стойчев.

„Системата на образованието е най-подредената в България. Започваме нова, редовна учебна година, която сякаш не е заплашена от дистанционно обучение. МОН и правителството поеха ангажимента да осигурят топлото на децата и учителите през зимата, защото заради дистанционното обучение през последните няколко години дефицитите по отношение на социализацията и възпитанието са видими и щетите могат да бъдат още по-големи“, каза пред учителите Юлиян Петров.

Той очаква приемственост между различните управляващи, а учителският синдикат е готов да им подаде нужните промени в училищния закон с надеждата те да се случат. Защото заради липса на диалог е загубена цяла календарна година.

„Проблем е и това, че средната възраст на учителите продължава да е висока в сравнение със стандарта в Европа. Върху това ще се работи. Както и учителят да бъде разтоварен от безкрайни, нерядко безсмислени, административни ангажименти, интервенции от институции и недобре настроени родители. Фактори, които отблъскват до 75% от младите учители и ги насочват към други браншове“, посочи още Юлиян Петров.

„Предстои подписването на поредния колективен трудов договор – без прекъсване от 1992 година досега. 91% от системата на образованието е синдикализирана и затова учителските организации се борят не само за правата на учителите, но и градят политики – казват къде и какво точно трябва да се промени“, категоричен е Юлиян Петров.

Още преди 10 години учителският синдикат „Подкрепа“ е предложил на държавата да въведе правилото за един учебник по предмет, но доминиращите политически партии и до днес не го приемат. А многото учебници водят към мисълта за комерсиализация, за гарантирана печалба на авторите на многото учебници

Затова съсловието съвсем сериозно поглежда към добри практики в Европа, където работят по предметни области – дори без учебници, а само с помагала. Според Юлиян Петров това е бъдещето. Като задължително трябва и учебните помагала бъдат дозирани. За да олекне раницата на плещите на децата.

Що се отнася до въведената единна електронна платформа, Юлиян Петров заяви, че многото несъвършенства при старта, забавянето или изкривяването на информацията в нея, което създаде огромен проблем на учители и директори, а и на родителите, които или не получават информация или тя не е съвсем коректна, са показали, че въвеждането й наведнъж и навсякъде е било грешка. Платформата би трябвало първо да бъде тествана в няколко училища и след това въведена в национален мащаб“, смятат експертите от Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ .

/e-Razgrad/

Hits: 13

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.