Проблеми с управлението и финансирането на проекти обсъди кметското сдружение

Кметът на община Разград Денчо Бояджиев участва в Панагюрище в заседанието на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България, съобщиха от пресслужбата на местната администрация.

Първата тема в дневния ред бе актуалният статус на програмите с европейско финансиране за периода 2021-2027, дейността на Регионалните съвети за развитие и подкрепата на НСОРБ за общините за реализацията на проекти през новия програмен период. В заседанието участваха членовете на Контролния съвет на НСОРБ, чийто председател е кметът на Разград Денчо Бояджиев.

По информация от пресцентъра на НСОРБ обект на обсъждане бяха механизмите за изпълнение на Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България и проектите, пряко и косвено свързани с ангажименти на общините.

Сред най-сериозните проблеми, които остават без решение до момента, са липсата на единни критерии при осъществяване на проверки от управляващите органи, Агенцията за държавна финансова инспекция и Сметната палата по изпълнението на проекти и съдебната практика. Налагането на финансови корекции, особено по проекти, свързани с обновяване на държавни и частни сгради, каквато е програмата за енергийна ефективност, сериозно ощетява обществения интерес и общинските бюджети. НСОРБ отдавна настоява да бъде приложен опита на други европейски държави и да бъде намерена справедлива за данъкоплатците формула.

През новия програмен период общинските администрации ще бъдат натоварени с много повече работа, от една страна заради забавянето на новите програми и застъпването с периода на устойчивост по програмите от програмен период 2013-2020. Към целия този пакет от дейности, върху общините ще паднат и сериозни ангажименти по изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост. Засега институциите не проявяват разбиране за управлението на проектите от страна на общинските администрации да бъде финансирано.

Ресурсът за общините в новия програмен период е значителен, но липсата на достатъчно подготвени кадри и огромното натоварване са рисков фактор в успешното усвояване на средствата, за пореден път констатираха членовете на УС на НСОРБ. Сдружението ще настоява за ясни и точни правила в работата на общините по изпълнението на европроекти в новия програмен период, в това число и проектите от Плана за възстановяване и устойчивост, които ще бъдат възложени на общините. В него са включени 57 инвестиции и 47 реформи, от които 19 инвестиции на обща стойност около 5.8 млрд. лв. могат да бъдат определени като общински.

Стартирането на реалното изпълнение на мерките за общините в Плана за възстановяване и развитие все още предстои. Към 30 септември са обявени само две процедури, пряко насочени към общините – за изграждане на младежки центрове. В процес на обществено обсъждане са насоките за кандидатстване по четири други процедури – за модернизация на образователната инфраструктура, за енергийна ефективност на публичните сгради, за енергийна ефективност на търговските и промишлени сгради и за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради.

Управителният съвет определи представители на НСОРБ в Комитетите за наблюдение на Споразумението за партньорство и на програмите, съфинансирани от Европейските фондове на споделено управление за програмен период 2021-2027 г.

По предложение на кмета на община Димитровград Иво Димов, НСОРБ ще инициира поредица от срещи с парламентарно-представените политически сили веднага след свикване на 48-то Народно събрание. Целта на тези срещи е в конструктивен диалог да бъдат представени основните проблеми, пред които са изправени българските общини и чието решаване изисква законодателни промени. Има сериозни законодателни проблеми, дълго време не е имало работещ парламент и намирането на адекватни решения е важно. Тези решения трябва да бъдат търсени в диалог и взаимно уважение, категорични бяха членовете на УС.

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова предложи НСОРБ да потърси съвместна среща със Сдружението на общинските болници с министъра на финансите, министъра на здравеопазването и ръководството на НЗОК. Кметовете считат проблема с финансирането на общинските болници за изключително важен и предлагат гарант за поетите ангажименти да бъде министър-председателят.

Управителният съвет реши да бъде създадена работна група, съставена от кметове на общини и експерти на Сдружението, която да извърши преглед на законодателството в областта на управлението при кризи и доброволчеството и да предложи адекватни промени в нормативните актове. Предложението бе направено от кмета на община Карлово Емил Кабаиванов. Предложените промени ще бъдат разгледани от ръководството на Сдружението следващото заседание, което ще се състои в Карлово.

/e-Razgrad/

Hits: 13

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.