Ще бъдат изградени три нови площадки за разходка на кучета в Разград

ВЪЗМОЖНО Е ДА БЪДЕ ОБОСОБЕНО МЯСТО ЗА ГРОБИЩЕН ПАРК ЗА ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ

Зам.-кметът на Разград Мирослав Грънчаров се срещна със собственици на регистрирани съгласно българското законодателство кучета, за да обсъдят проблеми, които те срещат с разхождането на домашните си любимци, както и предстоящи съвместни инициативи в тази сфера на граждани и местна власт, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Мирослав  Грънчаров представи идеите, които общинската управа предвижда за реализация в областта на отглеждането на домашни животни. Предстои изграждане на три нови площадки за свободна разходка на кучета. Те ще са на различни места на града – в района на тенис кортовете над парка, в квартал „Водна централа“ до кръговото към стадиона и в жк „Орел“. Първата от тези три площадки ще бъде изградена още тази година. Зам.-кметът обясни още, че предстои да бъде внесено на сесия на Общинския съвет предложение за отмяна на Наредба №9 за овладяване на популацията на безстопанствени кучета и котки, тъй като тя не е съобразена с промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, които не предвиждат наличие на общински наредби в тази сфера. Това обаче ще доведе до по-сериозни глоби за нарушителите на законовите изисквания. Според Закона кучетата трябва да се водят на повод и да не преминават на разстояние по-малко от 500 метра от край детски площадки, а глобите започват от 100 лева.

Собствениците на кучета увериха, че те спазват тези правила, приеха обаче предложението на Грънчаров за организиране на разяснителна кампания сред всички притежатели на кучета за основните законови моменти, които трябва да се спазват и за отговорността, която трябва да носят като собственици на домашни любимци.

Участниците в срещата обсъдиха и предложение местната управа да изпрати писма до домоуправителите, които по закон трябва да уведомят в общината за броя на кучетата в съответния блок, за изготвяне на такива справки и за предстоящи проверки. 930 са регистрираните в Община Разград кучета, а според преброяване преди година в общината има около 7000 кучета. Задължението за регистрация и чипиране също е вписано в ЗВД.

Собствениците на кучета представиха подготвено от тях предложение във връзка с предстоящото изграждане на нови площадки за кучета. Те настояват в новите обособени за разходка на кучета места да има предверие, в което да махат поводите на кучетата, площадките да са с две отделения – за различни по размери кучета, да има осветление и течаща питейна вода на площадките. Мирослав Грънчаров заяви, че тези искания ще бъдат съобразени при проектирането на новите площадки.

По време на срещата бяха обсъдени и възможности за трасета, по които стопаните на кучета да могат на достигат до площадките за свободна разходка, спазвайки законовите изисквания, както и идея за регламентирано място за гробищен парк за домашни любимци.

Собствениците на кучета и заместник-кметът се уточниха, че тази среща е началото на диалога между тях, а при следващи разговори ще се продължи обсъждането на актуални теми в сферата на грижата за домашни любимци.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.