Малки и големи празнуваха цветен Еньовден в Юпер

Еньовден – празникът на слънцето, водите и билките отбелязаха днес жители на кубратското село Юпер.

Това съобщиха от общинската информационна служба в Кубрат. Организатори на събитието бяха местното кметство, читалище “Напредък” и представители от пенсионерски клуб “Романтика”. Традицията в селото се пресъздава за първи път, а културна проява от по-масов характер се провежда едва днес, след отхлабване на мерките във връзка с разпространението на коронавируса. “Празникът е за здраве, рано по изгрев слънце набрахме билки, смълчана вода и китка наричахме за здраве и късмет, като естествено акцентът бяха билките. Вярва се, че те са лековити и имат най-голяма магическа сила, а след това я изгубват”, споделиха организаторите.

Жители и гости бяха посрещнати с песни и празнични приветствия, а за традицията и обичая на Еньовден разказа председателят на читалището в Юпер Румяна Минчева. С билкова китка от еньовче, лавандула, здравец 65-годишната Румяна Ангелова поръси с “лъвска” вода всички присъстващи. Хората си пожелаха най-вече здраве и преминаха под окичена арка с особено лечебните на този ден растения.

На събитието присъстваха представители от кметството, начело с кмета Петър Петров, местни общественици, жители и гости на селото. За всички присъстващи беше осигурена и по чаша чай, съдържащ над десет лечебни билки. Най-малкият участник бе тригодишната Преслава Гроздина, която бе определена за Еньова буля. В края на събитието юперчани се почерпиха за здраве и берекет, а всеки присъстващ отнесе в дома си китки от магическите билки.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.