Фермата за екзотични птици и животни „Парадайс“ – от мечтата, до парк за деца

Мечтата на семейство Христина и Андрей Андрееви фермата им за екзотични птици и животни „Парадайс“ да се превърне в отворен парк за деца и техните родители е на път да се сбъдне.

В отглеждането на стотиците животни и птици в село Липник помага чичото на Андрей Драгомир Гатев, а отскоро и чаровната четиригодишна Хриса, чиято любимка е совата Хемера. Тук специално трябва де се отбележи безрезервната подкрепа в начинанието, пътуванията и участията в конкурсите из страната на приятеля Цветослав Марков.

„Винаги съм обичал и съм израснал животни и птици. И когато преди пет години Христина прегърна идеята ми те да станат повече в дома ни, се захванахме здраво за работа“, споделя Андрей. Двамата съпрузи имат диаметрално отношение към любимците си: тя предпочита те да са гальовни и да може да ги гушка, той подхожда към тях като специалист – с изключително внимание към техния екстериор.

Животните и птиците във фермата са от различни краища на света, но всички са купени след вноса им в Европа. Всъщност разградчани познават Христина и Андрей почти от началото на създаването на фермата. Две години поред децата можеха да се снимат в навечерието на Коледа и Нова година за спомен с едно от най-екзотичните животни, отглеждани в Липник – северният елен от Лапландия Комета. А тази година в центъра на Разград те имаха възможност да се запознаят с алпаките Джак и Джеймс.

Сред другите ценни животни и птици във фермата са: камилата Али баба, полярните лисици, кенгуру, соколи, ястреби, сови… Почти всички имат собствени имена. Семейство Андрееви са членове на Българския соколарски съюз /БСС/. На тазгодишния събор на ловците в Шумен тъкмо със своя ястреб на Харис Раптор те спечелиха първото място в конкурса. Награда им връчи лично председателят на БСС Анани Любенов.

И като стана дума за награди – само през 2023 година първите места от национални конкурси за отглежданите във фермата за екзотични птичи и животни в Липник са над дузина. Има и една награда от Румъния.

Като най-престижната от тях досега Христина и Андрей определят първото място в „Срещата на елита“ в Сливен, където редом с оценката на журито, съставено от учени от БАН и преподаватели от Тракийския университет, първото място в конкурса им дава и публиката, която по регламент има право да гласува след дефилето на животните и птиците пред тях. Купата и медала сем. Андрееви получават лично от директора на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция на в животновъдството Георги Йорданов. На изложението специален гост е министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който лично ги поздравява за успеха.

Андрей тръгва по конкурси и състезания за да провери посоката и скоростта, с която се развива фермата, с акцент върху екстериорните качества на отглежданите в Липни птици и животни. „Ако се съди по купите и медалите през 2023 година, сме на прав път“, коментира той. И изброява още престижни постижения: първи места на Националния събор на овцевъдите в Арбанаси, в Долни Луковит, от Изложението на породи животни, отглеждани в България в Разлог, на Националната соколарска надпревара „Sky Trials Bulgaria”…

А до сбъдването на мечтата – фермата да бъде отворена за посещения, вече има видим хоризонт. Христина и Андрей имат всички нужни разрешителни това да се случи. Построили са всичко със собствените си ръце, но има нужда от още неща: ограда, още клетки и изложбена площ, паркинг…

„Ще стане!“, със завиден ентусиазъм заявяват заедно двамата. Защото освен животните, те обичат много и децата и искат да ги усмихнат, когато са им на гости. А под формата на игра да ги запознават с животните, с начина им на хранене и отглеждане. И да ги пренесат в детството на техните родители, израснали сред домашните птици и животни на село при баба и дядо.

/e-Razgrad/

Hits: 77

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.