Тържествен водосвет за Деня на Разград

Водосвет и заупокойна молитва за загиналите руски воини и български опълченци, отслужи в църквата „Св. Николай Чудотворец“ Русенския митрополит Наум в съслужение с архиерейския наместник отец Георги и храмовия свещеник отец Васил. С миряните в храма в Деня на Разград бе и зам.-кметът Добрин Добрев.

В приветствието си към Негово Високо Преосвещенство Наум припомни историческите събития от преди 144 години, както и традицията всеки вярващ човек при постигнато добро дело да благодари на Бога. „След Освобождението на всеки град освободителните войски в параден строй са се отправяли към местния храм, където се е отслужвал благодарствен молебен за извоюваната победа. Днес, 144 години по-късно, отново сме в храма, където нашите предци са благодарили за извоюваната и дългоочаквана свобода! Като знак за високата й цена, нека пазим този дар и всеки на своя пост да спомага Отечеството ни да бъде силно, проспериращо и независимо!“, каза още митрополит Наум.

Днес продължава празничната акция „Разград поздравява своите ветерани и носители на отличия“. По домовете си ще получат подаръците и 36-те кръщелниците на кмета, родени на 28 януари.

В 13.30 ч. от площад „Възраждане“ тръгва рокерско шествие до паметника в село Езерче „Освобождението на Разград – по следите на паметта“. В него участват мотористи от двата мото клуба: „Лудогорски братя“ и „Нощни ездачи“.

Част от празничната програма са и две виртуални изложби на сайта на Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ – с библиотечни материали, свързани с Освобождението на Разград и художествена изложба.

В 17.00 ч. пред Клуба на офицерите и сержантите от запаса и резерва ще се проведе ритуал за поднасяне на венци и цветя пред паметника на капитан Христо Бърдаров.

В 17.30 ч. на площад „Възраждане“ започва ритуалът за поднасяне на венци и цветя пред Мавзолея-костница и Войнишкия паметник. Денят на Разград ще завърши със заря.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.