До края на годината започва основен ремонт на Дунав мост

През тази година ще започне основен ремонт на Дунав мост. Това съобщи вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

В Русе министър Караджов, заедно с министъра на транспорта Николай Събев, се срещнаха с румънския вицепремиер и министър на транспорта и инфраструктурата Сорин Гриндяну.

Обследването на Дунав мост е показало, че той е в много лошо състояние и дори има оголване на конструктивни елементи, съобщи министър Караджов.

Очаква се техническото проектиране за ремонта на моста на река Дунав между Русе и Гюргево да приключи през май и да бъде обявен конкурс по Закона за обществените поръчки за изпълнител. Вицепремиерът Караджов допълни, че се надява ремонтът да завърши през пролетта на 2023 година.

Вицепремиерът Караджов и министърът на транспорта Николай Събев се договориха с румънския вицепремиер и министър на транспорта и инфраструктурата Сорин Гриндяну България и Румъния да започнат да изпълняват Меморандума от 2019 година. В него е записано, че ще бъдат проучени 5 възможни локации за бъдещи мостови съоръжения над река Дунав. Това са Оряхово – Бекет; Никопол – Турну Мъгуреле; Свищов – Зимнич; Русе – Гюргево и Силистра – Кълъраш.

В Русе регионалният министър коментира и темата за изграждането на автомагистралния път Русе – Велико Търново. Той уточни, че е проведен търг за проектиране и строителство. Офертите са отворени, но победителят ще стане ясен след като се определи началната точка на магистралата. Тя зависи от зоните по „Натура 2000“ както на румънска, така и на българска територия. „Надявам се с днешната среща да се даде тласък на този процес, защото нулевата точка е всъщност вторият мост над Дунав при Русе“, заяви регионалният министър.

Той обясни, че ЕК поставя като приоритет развитието на коридора Букурещ – Русе – В. Търново през АМ „Хемус“. Тази магистрала може да продължи през Стара планина, да пресече магистралите „Тракия“ и „Марица“ и да стигне до гръцката граница. „Това го прави истински трансграничен коридор между Румъния, България и Гърция и трите държави заедно бихме могли да получим европейско финансиране за изграждането му, включително и за втори мост над Дунав край Русе“, допълни вицепремиерът Караджов.

Аrenamedia.net

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.