Турция даде 5 доживотни присъди за убийството на руския посланик

Турски съд осъди петима души на доживотен затвор за убийството на руския посланик Андрей Карлов през 2016 г., предаде държавната телевизия TRT.
През декемеври 2016 г. Карлов бе застрелян по време на откриване на изложба в Анкара, където държеше реч. Убиецът бе полицай, който по това време не е бил на работа. Смята се, че виковете му “Аллах е най-великият” и “Не забравяйте Алепо”, преди да бъде застрелян, са свързани с участието на Русия в сирийската война.
Доживотните присъди са без право на замяна. От общо 28 подсъдими за опит за събаряне на конституцонния ред, тероризъм и предумишлено убийство девет други са с присъди между 5 и 15 години лишаване от свобода, петима са оправдани, а срещу деветима други процесът продължава.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган свърза убийството с мрежата на живеещия в Съединените щати проповедник (и бивш съюзник на Ердоган) Фетхуллах Гюлен, обвиняван от Анкара и че стои зад неуспелия опит за преврат през лятото на 2016 г. Гюлен, който е начело на списъка с 28 обвинени, отрича връзка и с двете.
Dnevnik.bg

Снимка от покушението. Атентаторът протестира срещу руската намеса в Сирия. Кадърът спечели световна награда.

 

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.