И лъвът Терез е тежко болен

Наскоро екипът в убежище за големи котки „Фелида“ забеляза, че стойката на Терез се е променила: той извива гръб от време на време и имаше промяна в бедрата му. Съобщението на Felida Big Cat Sanctuary препредадоха от неправителствената организация  „Четири лапи“.

Там се казва още: „Тъй като това може да е индикация за болка, миналата седмица Терез беше внимателно прегледан от медицински специалисти от университета в Утрехт, които направиха ядреномагнитен резонанс, компютърна томография, кръвни изследвания и други.

Изследванията разкриха, че Терез има деформация на първия шиен прешлен като брат си Масуд. Въпреки че деформацията е по-малко сериозна, трябва да се изследва допълнително, което ще направят специалистите невролози. Те ще продължат да изучават резултатите от прегледа, за да идентифицират какви проблеми може да причини деформацията на Терез и как можем да му помогнем. Двете лъвчета са резултат от няколко поколения неконтролирано близкородствено развъждане в Разград, което води със себе си различни здравословни проблеми. Благодарение на доброволци, както и съвместните усилия на „Четири лапи“ и “Дивите животни” през 2018 г. лъвчетата бяха спасени в центъра за големи котки Фелида в Холандия.

За съжаление, обаче, има още тъжни новини: Терез страда и от прогресираща бъбречна недостатъчност, която вече е в напреднал стадий. Това означава, че работата на бъбреците му ще продължа да се влошава необратимо. Освен това, в урината му са открити бели кръвни клетки, което показва евентуална инфекция.

Тъй като и родителите му, и техните родители са брат и сестра, Терез има много лоши генетични данни. Новините за бъбречната му недостатъчност и неврологичните аномалии не са изненада, но са сериозни проблеми. Въпреки това, ние сме облекчени, че направихме прегледа в Утрехт, защото това осигурява оптимален план за лечението на Терез с най-подходящите лекарства и болкоуспокояващи.

Бихме искали да благодарим на всички, които направиха възможно изследването на Терез, включително на ветеринарния лекар, Марк Гьолкел специалист по диви животни в Института за изследване на зоопарковете и дивата природа Лайбниц в Берлин и специалистите от университета в Утрехт.“

А от „Четири лапи“ уверяват, че ще продължат да държат в течение всички, които се интересуват от здравословното състояние на Терез и екипът  ще направи всичко възможно, за да може той да се чувства добре.

/e-Razgrad/

Hits: 8

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.