Тракторите остават на входа на София

Тежката земеделска техника няма да влиза в София, съобщи за БНР председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.
Браншовите организации са обсъдили предложенията, които след тричасови преговори получиха от правителството и е взето решение, че тракторите остават в изчаквателна позиция в Долни Богров. Ако инициативният комитет на земеделския протест подпише споразумение с правителството, че всички искания на фермерите са удовлетворени, протестът ще бъде прекратен. Земеделците се събират в 10:00 ч в Долни Богров, за да изчакат подписването на меморандума.
След два дни на пътни блокади и демонстрации в страната, премиерът Николай Денков и земеделския министър преговаряха с протестиращите. Впоследствие Денков обяви, че вносът на слънчоглед от Украйна ще бъде спрян до договаряне с Киев на конкретни квоти за импорт, които да не застрашават местния пазар. За условията за внос на останалите украински зърнени продукти, властта ще преговаря и с Брюксел, като се обсъждат и допълнителни средства за подпомагане на сектора.
От инициативния комитет на протестиращите разпространиха и съобщение до медиите, според което земеделците очакват меморандума с властта да съдържа именно договореното в Министерския съвет вчера. Ако документът не бъде подписан днес, то от комитета възнамеряват да продължат с ефективните протестни действия в центъра на столицата.
БНР

Hits: 29

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.