Тайните и новините за Варненския некропол – в Интерактивния музей в Разград

Археологът Дилен Дилов откри в една от залите на втория етаж на Интерактивния музей на Регионалния исторически музей в Разград пътуващата изложба „Нови хоризонти в праисторията. 50 години от откриването на Варненския некропол“.
Изложба включва 12 информационни табла, представящи Варненския некропол и е допълнена с витрина с артефакти от производствения кремъчен център в селата Равно и Каменово – част от фонда на музея в столицата на Лудогорието.
През октомври 1972 година в Западната промишлена зона на Варна случайно е открит некропол от късната каменно-медна епоха (4600 – 4350 г. пр. Хр.). Проучена е площ от 6500 кв. м. Открити са 308 гроба, 12 колективни находки и 110 единични предмета. От разнообразните и многобройни гробни дарове най-интригуващи са златните предмети – над 3000 и с общо над шест килограма. Открити са само в 62 гроба, като теглото на намерените само в четири от тях е над 5 кг. Досега – за V хил. пр. Хр., другаде не е известна подобна концентрация на изделия от злато. Това, както и наличието на редица типове изделия, които не се срещат на друго място, позволяват да учените да приемат, че в района около днешния Варна е функционирал производствен център за обработка на метали.
За обработката им са били необходими кремъчни оръдия, при това – уникални. В един от най-богатите гробове на Варненския некропол, редом със златните предмети, се срещат и супер кремъчни пластини с размери над 40 см. След многогодишни теренни проучвания, в България е установено само едно находище, от където биха могли да бъдат добити заготовки за тях – то е в района на с. Равно край Разград, а работилниците за производство са в съседното село Каменово, подчерта връзката с находките от некропола и производствения център в Разградско Дилен Дилов.Половин век след откритието край Варненското езеро Регионалният исторически музей – Варна поднови проучването на Варненския некропол. Учените се надяват с помощта на новите интердисциплинарни методи да успеят да разкрият повече подробности за изчезналата общност и детайли за социалната структура и взаимоотношения тогава. И това е идеята на тази пътуваща изложба, обясни археологът.
В приветствието си към дошлите на откриването на експозицията директорът на РИМ-Разград Таня Тодорова подчерта, че тази изложба е поредната в установената вече практика на колегите й да не пропускат повод да представят на жителите и гостите на столицата на Лудогорието различни образци от богатото ни движимо културно-историческа наследство и при възможност – да търсят и показват връзката му с Разградския край във времето назад. Както в тази изложба, така и в изложбата „От Свети Никола до Дядо Коледа“, която ще бъде открита в Етнографския музей в понеделник /4 декември/ от 17.00 часа. Там, редом с легендите и преданията за Св. Никола и развитието му до Дядо Коледа, има специален кът за православния храм „Св. Николай Чудотворец“ в Разград.

Още снимки вижте ТУК.
/e-Razgrad/

Hits: 88

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.