Стоян Черников подреди авторска пътуваща изложба до Часовниковата кула в Разград

Кубратският художник Стоян Черников изненада днес жителите и гостите на Разград със своя изложба на открито в градинката до Часовниковата кула.

„Идеята е отдавна, но доживях да е реализирам това лято. Всяка сряда това лято редя изложбата под кестените в центъра на Кубрат. Всеки път тя е различна, защото хората купуват част по някое платно. Което е много хубави и ме зарежда“, казва творецът.

Стоян Черников е сред основателите на хумористичния клуб „Жарава“ в Кубрат и вече повече от десет години заедно с художника Димитър Атанасов и Българското национално радио провеждат национален конкурс и национална изложба за карикатура.

Черников е и сред известните чешити в града. Параклисът в двора на къщата, наречен Първа частна църква, бе открит навремето лична от Лили Иванова и винаги бил артпространството на местната бохема. Стоян Черников бе няколко години и част от отдел „Култура“ в Община Разград, но сега се е върнал при децата – преподавател е в СУ „Христо Ботев“ в родния си град. Там ми е място – при тия, които идват след нас. Мисля, че има какво да научат от мен“, мотивира избора си художникът.

В пътуваща изложба сега с него е и синът му Теодор. Те вече гостуваха в Самуил. Днес са в Разград, ще бъдат още в Исперих, Дулово, Тутракан и Русе.

А догодина? „Кой знае. Живот и здраве, На мен ми харесва, вероятно ще попътуваме из страната“, с присъщото си чувство за хумор рисува бъдещето си Черников.

Негови картини има в Швеция, в българското посолство в Турция, в САЩ, в Германия и в Норвегия.

Но днес са в Разград – в деня, в който тук се открива традиционният Есенен панаир.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.