След въпрос на Антоанета Цонева: КЕВР потвърди, че половината от скока на цената на водата се дължи на увеличени заплати

Половината от средния ръст на цената на водата в страната от 15% се дължи на увеличението на заплатите на работещите във ВиК дружествата.

Това заяви по време на изслушването му в Народното събрание председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов в отговор на въпрос на депутата от “Продължаваме Промяната – Демократична България” Антоанета Цонева. Самото изслушване беше по инициатива на Цонева и депутатите от ПП-ДБ Стела Николова, Илина Мутафчиева и Катя Панева. Това съобщиха от пресцентъра на коалицията ПП-ДБ.

Цонева повдигна въпроса за отговорността на КЕВР, освен служебното актуализиране на цените по нормативна уредба, да обвърже качеството на предоставяните от ВиК дружества услуги и тяхната цена. Тя напомни, че в някои региони увеличението на цената на водата от 1 януари е значително над средното от 15 на сто.

“Най-голямо е увеличението в Сливен – с 41%, във Видин – с 30%. В Разград сме рекордьори – гражданите ще плащат по 6,10 лв. на кубик, много отдавна никой не пие вода от чешмата, уредите се повреждат от уталожването на хлор и други вещества, а загубите в мрежата са 80-90% и това положение не се подобрява”, заяви народният представител. По думите ѝ, загубите за 2022 г. във ВиК дружествата са по-големи от тези за 2021-а, освен това фирмите с най-големи разходи имат финансови резерви. И призова да започне дебат за това как ВиК услугите и новото законодателство ще отговорят на стандартите за качество и как КЕВР ще гарантира изпълнението на тези стандарти.

В отговора си Иван Иванов отбеляза няколко фактора за повишаването на потребителските цени. По думите му, ключов фактор е договореното ежегодно увеличение на заплатите в сектора с 15%, а заплатите са половината от разходите на тези фирми. Така че 7-8% от увеличението средно с 15 на сто на цената на водата, т.е. половината, идва от повишените заплати, каза председателят на КЕВР.

Друг фактор е инфлацията от 11-12%, но дружествата негодували пред регулатора, че взема предвид само средната инфлация, докато техните материални разходи са главно строителни материали, чийто цени са се увеличи с между 50 и 100%.

На трето място обяснението за драстичния скок на цените в някои региони според  Иванов е неизпълнението на инвестиционни планове. 22 ВиК дружества са били санкционирани от КЕВР, че не са изпълнили плановете си и невложените пари комисията ги е върнала на потребителите, като е намалила цените за 2023 г. Затова сега, когато плановете отново са включени за 2024-а, скокът изглежда по-висок, защото тръгва от по-ниска база за предходната година. Ако тези планове бяха изпълнявани регулярно, сега увеличението на цената на водата в Берковица, например, нямаше да е с 80%, а с 10,27%, посочи председателят на КЕВР.

/e-Razgrad/

Hits: 85

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.