„Разград и животът – големият и малкият“ през погледа и на Божидарка Златарева

След дългата пауза в следствие на пандемията РБ „Проф. Боян Пенев” отново възстанови срещи с творци и приятели.

На 18-и юни библиотеката бе любезен домакин на представянето на книга „Разград и животът – големият и малкият“ на Божидарка Златарева.

Пред препълнената зала с приятели и граждани, интересуващи се от историята на града ни, по специален и богат сценарий бе представено цялостното професионално битие на авторката от директора Димитър Петров. В него се поместват 55 г. краеведска дейност, професионален библиотекар, журналист, редактор на краеведски сборници, стотици статии в местния и централен печат. И още обстойно изследване на разградския печат от Освобождението до наши дни.

Божидарка Златарева е и духовна кръстница на разградската библиотека – по нейно предложение от 1992 г. храмът на книгата носи името на проф. Боян Пенев.

През 2012 г. излиза от печат и получава голяма популярност книгата ѝ „Разград и съзвездие от личности“. За активната си журналистическа дейност и качество на публикуваните материали, през 2016 г. Божидарка Златарева получава отличието „Златно перо“, присъдено ѝ от Съюза на българските журналисти. От друга страна разградската общественост я прави носител на високото отличие, носещо името на  възрожденеца Никола Икономов. Тази година на 24 май й бе връчена наградата на Община Разград „Златен Пегас” лично от кмета Денчо Бояджиев.

За да съчетае градския дух на културата на Разград, засвидетелстван от книгата на Божидарка, Мила Иванова свири на цигулка етюди и фрагменти от Димитър Ненов, Марин Големинов и Александър Райчев. Малката Симона Занкова рецитира две стихотворения от Цонка Донева и Димитър Петров със заглавие „Разград”. На срещата бяха представени съдържанието и смисъла на книгата, прочетени откъси, а най-голямата изненада бе изпълнението на народната певица Калинка Рачева. След това близки колеги и приятели споделиха своите впечатления и интересни случки от познанството си с Божидарка. Говориха за нейното трудолюбие, скромност и страст да изследва и остави на поколенията солиден материал за културата на града ни. Божидарка Златарева благодари на колеги, приятели, на есперантистите и най-много на Димитър Петров и Иван Джебаров, и всички, които са се подписали в инициативния комитет за предложение за наградата „Златен Пегас”.

/e-Razgrad/

Hits: 3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.