Борисов: Няма да затягаме мерките, за да не внесем паника

Премиерът Бойко Борисов събра извънредно щаба за борба с коронавируса заради нарасналия брой заразени и починали от коронавирус у нас и след съвещанието с тях се яви пред медиите, за да обяви, че няма да се затягат мерките.

Той обаче апелира да се спазват трите Д – дисциплина, дистанция, дезинфекция. В отговор на въпроса дали не трябва да се върнат част от мерките, Борисов беше категоричен: “Напротив, считам, че ако сега почнем да затягаме, това ще внесе паника и много по-голям риск за стопанския живот”.

“Аз се облягам на медицинската експертиза и затова моля – да се спазва дезинфекцията, дистанцията, да не се навираме един в друг”, обърна се към гражданите премиерът. По повод повишения брой заразени и болни той заяви: “Можем да поемем този разумен риск, за да продължи животът, за да свикнем с това, че вирусът го има. Думата “задължавам, забранявам” носи психологически ефекти”, добави той. “Какво предлагате? Да сложим отново КПП-та? Ще го понесе ли народът? Тези от Гърция ще се върнат ли?”, изрази притеснението си министър-председателят, ако предприеме ход назад към по-строгите епидемиологични мерки.

“Трябва да свикнем да живеем с това и като имаме заразен, да го лекуваме и то веднага”, напомни Борисов. Той беше категоричен, че не трябва хората да си стоят вкъщи, а да се приемат веднага в болница, където има всичко необходимо, за да бъдат лекувани.

“Болниците са готови да поемат по- голям брой заразени”, потвърди на този фон министър Ананиев. Продължаваме да изплащаме 1000 лв. на хората, които са на първа линия Ще предложа финансирането по този начин да продължи до септември, каза още министърът на здравеопазването.

Министърът подчерта, че пациентите, влизащи в болница, не дължат никакво плащане за тестване на COVID и изискването за тест за коронавирус е незаконно, Той съобщи и че засега няма сигнали за случаи на COVID-19 от хора, посещавали нощно заведение. РЗИ наблюдават нощните барове, дискотеки и т. н.

Dariknews.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.