ПП и ДБ предупредиха БСП, че няма да влизат в коалицонни преговори с тях, ако подкрепят в зала спорните промени в Изборния кодекс

“Продължаваме Промяната” (ПП) и “Демократична България”(ДБ) предупредиха “БСП за България”, че няма да влизат в коалиционни преговори с тях, ако подкрепят в зала спорните промени в Изборния кодекс (ИК). Това стана в съвместно изявление пред медиите в Народното събрание на двете формации.

Още от сутринта започна спорът в пленарната зала с декларация на ПГ на ПП, прочетена от председателя Андрей Гюров, срещу гласуваните снощи от правната комисия промени в ИК. Отговори му председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който настоя за наказания заради обида. От ПП напуснаха пленарната зала. Отмениха и насрочената за днес среща с ДПС за бюджета. Ръководствата на групите на “Продължаваме Промяната” и ДБ се събраха в стаята на ПП за консултации.

След края им на брифинг в НС съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че в правна комисия снощи е било извършено предателство срещу честния вот на българските граждани. Реално, коментира той, “хартиената коалиция” ГЕРБ-БСП-ДПС казаха на българите в България “ние ще решаваме вместо вас”, а на българите в чужбина – “не се интересуваме от вас”.

БСП трябва да знае, че, ако тези решения се гласуват и в зала, ние няма да влизаме в коалиционни преговори с тях, независимо в кой мандат – те имат избор, решението е тяхно, предупреди Петков. Ако решат да подкрепят промените и в залата, те заявяват ясно на своите избиратели – “ние се връщаме трайно и обратно в статуквото, там, където цари задкулисието”, заяви съпредседателят на ПП. Така че това послание да е ясно на всички българи, че демократичната общност няма да разреши това да стане задкулисно, тихо, никой да не разбере и техният вот да бъде подменен, обяви Петков. Хората и гражданите могат да решат как да действат, нашата битка е тук и най-вероятно ще се случи още в утрешния ден, заяви той. Докато това стане, ние няма да влизаме в зала, обясни Петков. Няма да им е лесно в тази битка, предупреди той.

Г-н Борисов в момента играе нещо като куклен театър – от една страна, е диалогичен пред камери и дава всичко, от друга – неговите депутати посред нощите заглушават гласа на останалите си колеги, които се борят за честността на следващия вот. Така Кирил Петков коментира препоръката по-рано днес на лидера на ГЕРБ парламентарната група на партията и на СДС да преосмислят подкрепата си за връщането на хартиените бюлетини и да подкрепят създаването на многомандатен избирателен район “Чужбина”.

Да не се прави на някой, който не е разбрал какво се случва, а да поеме отговорността за собствените си депутати, които през нощите гласуваха за подмяна на българския вот, коментира съпредседателят на ПП. Омръзна ни да гледаме театъра на г-н Борисов, добави той.

Според председателят на ПГ на “Демократична България” Христо Иванов това, което вчера е разглеждано в правната комисия, излиза от обхвата на законопроекта на първо четене. На практика има много сериозна ревизия на целия изборен процес, без никакво обсъждане, при много сериозно нарушение на процедурата, далеч надхвърля връщането на хартиената бюлетина, за което беше обявена законодателната инициатива на БСП, посочи той. То било и демонстрация на сила, на наличието на мнозинство на реванша. По думите на Иванов левицата не просто е дала възможност да се върне гласуването с хартиена бюлетина, каквато е била заявката на Корнелия Нинова, но на практика има много сериозна ревизия на целия изборен процес, без никакво обсъждане, при много сериозно нарушение на процедурата.

Политическото значение на това е демонстрация на сила от едно ново мнозинство, което е готово или да управлява, или да проведе избори така, че да ги спечели и да си вземе властта през вота – това видяхме, заключи политикът. По думите му “БСП за зор заман – не са намерили една тема, по която да покажат, че няма да бъдат извън това мнозинство”, а са демонстрирали  пълна лоялност към ГЕРБ и ДПС . Цялата заявка за диалогичност, за това внимателно да се обмислят нещата беше “хвърлена под влака вчера” пред очите на всички, смята Иванов. Нека всички да разберат какво се случва, коалицията на реванша се сглоби и имаше своето бойно кръщение вчера в правната комисия, да видим утре какво ще се случи в залата, добави той.

Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов посочи, че тази нощ е била “нощта на хартиената бюлетина”. Миналите избори ги купиха, тези искат да ги откраднат – няма да позволим, категоричен беше той.

/БТА/

Hits: 112

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.