Панаирът на киселото мляко отново превърна Разград във фестивалната столица на България

Стотици разградчани и гости на Разград, официални делегации от градове побратими: Авджилар, Одунпазаръ – Турция и Кълъраш – Румъния,  както и фолклорни състави от три континента се включиха в откриването на Панаира на киселото мляко, който за 21-ви път превърна столицата на Лудогорието във фестивалната столица на България.

Това се случи само ден след като българското мляко получи своето чакано признание от Европейската комисия и зам.-кметът Добрин Добрев с гордостта на кореняк разградчанин припомни, че Разград е единственият град в страната, който организира международен празник на уникалния продукт, прославил ни навред по света.

„В следващите три дни Разград ще бъде симбиоза от багри и вкусове, ще се се потопим в магията на уникалния български фолклор и на фолклора на народи от няколко държави на три континента. Ще видим и кой е по-по-най сред занаятчиите и производители на на мляко и млечни продукти“, каза в приветствието си Добрин Добрев. И призова множеството на площада пред Общинския културен център да поканят своите семейства, стоите роднини и приятели и те да се потопят в чара на трите различни за Разград дни в годината. Да покажат на децата си, що са то традиции и обичаи, български бит и култура. „Да ги накараме да заобичат нашето отроче, наречено Панаир на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествените занаяти, за да има то не само двадесет и първо, четиридесет и първо, а и двеста четиридесет и първо издание“, пожела зам.-кметът.

И спази още една уникална за страната традиция – лисна за успех, здраве и благополучие менче не с вода, а с… мляко.

Преди него приветствие отправи министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов. Той поздрави организаторите, че „от 21 години насам Разград поддържа традицията, която не само показва българщината, но и един уникален за България продукт. Продукт, който е доказал своите качества навсякъде по света, който се консумира в много страни на различни континенти”.

Той допълни, че за ръководството на  министерството е приоритет да подкрепят българските производители на мляко и млечни продукти да намират нови пазари.

Хореографът Румен Иванов и танцьори от Датски танцов ансамбъл “Лудогорче” и ТС “Елбетица” към ЦРД-Разград.пресъздадоха картината на старите панаири и пренесоха присъстващите някъде в миналото.

На официалното откриване на Панаира на киселото мляко, редом с Добрин Добрев, бяха неговите колеги – Полина Иванова и Мирослав Грънчаров, председателят на ОбС Стоян Ненчев, областният управител Драгомир Златев и заместникът му Найден Късов и генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

Емоционален и наситен със събития бе първият ден от Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти. В началото бе срещата на ръководството на Община Разград с министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов. Той бе в  Разград по покана на генералния директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев за откриване на Националния пресклуб на БТА в Разград,

Кметът Денчо Бояджиев представи икономическия профил на региона пред гостите, както и основни събития от богатия културен календар на региона, представи и екипа си от „млади хора, експерти в областите си и с опит в местната власт”. Зам.-кметовете споделиха с министъра, че Община Разград използва всяка възможност за кандидатстване пред европейски и други проекти, като в момента акцент е Планът за възстановяване и развитие. Обсъдена бе и темата за индустриалните зони в страната, като ръководството на Община Разград сподели опита си от превръщането на бивше военно поделение в успешна бизнес зона „Перистър”. Гостите имаха възможност да опитат и вкусното капанско кисело мляко – символ на Панаира.

След тази визита започнаха първите срещи на ръководството на общината със съставите, които участват във вечерните концерти на Сцена „Ларго” на площад „Момина чешма”. Зам.-кметовете Добрин Добрев, Мирослав Грънчаров, Полина Иванова и Хабибе Расим се срещнаха с фолклорните състави на Индия и Хавай, САЩ.

Преди избора на кралица на Панаира жури в състав: директорът на Филиал Разград на Русенския университет проф. Станка Дамянова, Руско Дянков от Областна дирекция по безопасност на храните и кулинарят Радмил Гецов определи победителите в конкурса за най-добре произведени продукти на млечна основа „Баш майстор”. В него участваха 12 производители, които предлагат продукти на разградския Панаир. Публиката също имаше право на избор с попълване на анкетни карти в продължение на няколко часа. Тя избра млякото на читалище „Просвета” – Гецово, те получиха и една от наградите на журито – за най-гъсто кисело мляко. Според комисията най-добър кашкавал правят от Ферма „Братя Пендански” от с. Алтимир; най-вкусно сирене – Ферма „Сортови семена” ЕАД, призът за най-добър традиционен вкус спечели Мандра „Ръченица” – с. Костелево; за най-иновативен млечен продукт – ЗП „Недялко Неделчев” – Осенец, за най-автентичен продукт – Ферма на ЗП „Иван Антонов Ечев”, приз за запазване на традициите – Деан Добрев от Осенец.

Още снимки от първия ден на Панаира вижте ТУК.

/e-Razgrad/

Hits: 141

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.