Осъвременяват надписите върху военните паметници

ПАМЕТНАТА ПЛОЧА В СЕВАР ЩЕ БЪДЕ РЕГИСТРИРАНА В МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА

Откритата на 6 май тази година в Севар паметна плоча на загиналите във войните за национално освобождение местни хора ще бъде регистрирана като военен паметник в Министерството на отбраната. Това реши на свое редовно заседание Областната комисия „Военни паметници“. За целта ще бъде изготвено и изпратено официално писмо, придружено от решение  на Общинския съвет в Кубрат и копие от писмото до Военен архив –  ВеликоТърново.

В заседанието взеха участие главният секретар на Областната администрация Михаил Тодоров и Радослав Симеонов – главен експерт „Военни паметници“ в дирекция „Социална политика“ в  Министерство на отбраната.

Симеонов обяви, че ще се направи актуализация на регистъра на военните паметници в региона с крайна цел изработване на национален регистър. Той добави, че е необходимо осъвременяване на терминологията в надписите, като се приема за правилно „загинали през Втората световна война“ а не в „Отечествената война“. Препоръчва се още да се използват термините  „загинали в Балканските войни“ и „загинали във войните за национално обединение“, който да замени отделните надписи за Руско-турска, Първа световна и Втора световна война. На новоизграждащите се паметници е необходимо да има информация освен за имената на загиналите, за населеното място, където са загинали и войнското им звание.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.