Джонсън с таен план за нов алианс като баланс срещу ЕС

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън планира да бъде създаден нов икономически и военен съюз като алтернатива на ЕС. За тайния план на Джонсън съобщи вестник “Кориере дела Сера”, позовавайки се на информирани източници.

Според тях, британският премиер прави тези планове вече повече от месец. Той представил за първи път идеята си на украинския президент Володимир Зеленски по време на посещението си в Киев на 9 април.

Моделът на новия вид Европейска общност ще има за лидер Великобритания и ще включва освен Украйна, Полша, Естония, Латвия и Литва, както и евентуално Турция на по-късен етап.

Британската инициатива разчита на държавите, които отстояват своя национален суверенитет, имат либерални икономически възгледи и се противопоставят на политиката на Москва.

Ръководството в Киев, от своя страна, не е взело отношение по британската инициатива и нито е приело, нито отхвърлило идеята.

Според изданието, Украйна може и да прегърне идеята, ако по време на срещата на върха на ЕС на 23 юни на страната не бъде признат статут на кандидат за членство в Евросъюза.

Ако 27-те вземат такова решение, съществуват сериозни опасения то да предизвика протест от страна на Албания и Северна Македония, които от години чакат да започнат преговори за присъединяване. Затова, според някои преговарящи, има и друга хипотеза: лидерите на държавите от ЕС да се ограничат до неясна декларация, че Киев има “европейска перспектива” (т.нар. “Солунска формула”).

Vesti.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.