Оръжия от Античността и Средновековието в музея

Директорът на Регионалния исторически музей в Разград Таня Тодорова откри практическия колоквиум „Военното дело и въоръжение през Античността и Средновековието“.

Тя приветства с „Добре дошли!“ участниците във форума и разказа за сътрудничеството на Регионалния исторически музей с Института по балканистика с Център по тракология към БАН, благодарение на което е и включването в проекта музея „LABedia: енциклопедия за Късната античност на Балканите“, и организирането на колоквиума в столицата на Лудогорието.

Таня Тодорова изрази надежда, че подобни събития ще станат традиция и получи уверения за подкрепа за следващо домакинство на Разград на научни дискусии с историческа тематика лично от зам.-кмета Добрин Добрев. Той приветства участниците във форума и припомни, че точно в тази посока Община Разград е реализирала проект за социализация на най-добре разкрития късноантичен римски град Абритус с изграждането на Интерактивния музей с подходяща за научни форуми зала, от която започна днешното събитие. Добрин Добрев изрази надежда, че в дискусиите ще има и теми, които ще станат повод да се включат нови събития в богатия културен календар на Община Разград.

Гост на откриването бе не само като зам.-областен управител, но и като историк, Драгомир Златев, а в деловата част активно се включиха Йордан Арнаудов от Научния център „Преславска школа“ към Шуменския университет, д-р Николай Тодоров – директор на РИМ – Силистра, Добри Добрев – директор на РИМ – Добрич, зам.-директорът на Историческия музей в Исперих Мария Николаева и археологът в музея Теодора Василева

Доц. д-р Калин Стоев от Института по Балканистика окачестви античния Абритус като едно от най-важните места за древната и средновековната история на България. „Винаги е вдъхновяващо да се прави и представя наука на подобни места, заради което благодаря на Община Разград и на Регионалния исторически музей за възможността аз и колегите ми да бъдем тук“, каза доц. Стоев.

Участниците в колоквиума и посетители в музея имаха възможност да разгледат изложбата на оръжия и въоръжение от Античността и Средновековието, подредена в лапидариума на Археологическия резерват „Абритус“: мечове, щитове, накрайници на копия, върхове на копия и стрели, фрагменти от ризници.

“Подбрахме малка част от експонатите от фонда на разградския музей, като акцентирахме на римското оръжие от средата на III век”, разказа Георги Дзанев, главен археолог и нумизмат в музея. Предметите са открити при археологически проучвания в района на Разград. Повечето от тях са свързани със събитията от лятото на 251 г. – разгрома на Римската армия, недалеч от Абритус от готите и последвалото ограбване на района.

„Едната хипотеза как това оръжие е попаднало в селищата около Разград е, че е било захвърлено от бягащи римски войници. Втората: да е било разнесено от победилите готи и третата – оцелялото местно население да е мародерствало след битката“, Каза още Георги Дзанев. Той добави още, че във фонда на музея се съхраняват и колчета от войнишки палатки, малки гвоздейчета от подметките на тогавашните войнишки обувки. На три от намерените укрепващи ребра за шлемове с римски цифри са изписани 4, 7 и 17, като това най-вероятно са номерата на римските легиони, от които са войниците.

Веднага след откриването на изложбата председателят на Спортния клуб по стрелба „Антибиотик“ Красимир Дяков и състезатели от клуба, който тази година става на 40 години, показаха своето оборудване и демонстрираха прецизна стрелба в цел с лъкове от най-ново поколение. Нещо, което можеше да опита и всеки желаещ от присъстващите.

Модератор на теоретичната част от колоквиума бе доц. д-р Златомира Герджикова от института по Балканистика с Център по тракология.

Лектори бяха:

  • доц. д-р Калин Стоев: „Римският боен флот в Мизия и Тракия: генезис на военно-административно развитие“;
  • Ели Филипова, докторант: „Приносът на интердисциплинарните изследвания от Балканите към проучванията на военните диети в древността“;
  • гл. ас. Марио Филипов: „ Мечът в европейската фехтовална традиция през XII-ХV в.“;
  • Милен Петров, докторант: „Никополският кръстоносен поход /1396 г./ и свещената Римска империя“;
  • Тодор Тодоров, докторант: „Рицарското поприще през късното Средновековие“.

Утре, 11 юни, е работната среща между участниците в колоквиума с представителите на регионалните исторически музеи в Разград, Силистра и Добрич и музея в Преслав.

Участниците във форума ще посетят и основно ремонтираната Свещарска гробница в Историко-археологическия резерват „Сборяново“.

 

Колоквиумът „Военното дело и въоръжение през Античността и Средновековието“ бе организиран от Регионалния исторически музей, съвместно с Института по балканистика с Център по тракология към БАН и със съдействието на Община Разград. Форумът е и част от проекта „LABedia: енциклопедия за Късната античност на Балканите“, финансиран от Фонд „Научни изследвания“ към Министерство на образованието и науката.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.