Община Разград – отличник в проучване за достъпността и качеството на предоставяните административни услуги

Секретарят на Община Разград Нели Добрева участва в заключителното информационно събитие по проект „Постигане на прозрачно, отговорно и ефективно управление в общинските администрации на областите Смолян и Разград в партньорство с гражданите и бизнеса“, който се изпълнява от Сдружение „Нови хоризонти“ и е финансиран по ОП „Добро управление“. Това съобщиха от пресслужбата на местната администрация.

Ръководител на проекта е Стоянка Люнчева, а координатор за област Разград Стоянка Йорданова. Те представиха дейностите по проекта, насочени за втори път към мащабно проучване на достъпността и качеството на предоставяните административни услуги от 17-те общински администрации в двете области. Първото подобно проучване е от периода 2018-2020 г., а в настоящето – от 2023 г. – се съпоставят параметрите. Изследването е извършено чрез анкетни карти в девет измерения: качествено административно обслужване, електронни административни услуги, гражданско участие, общински предприятия, социални политики, екология, туризъм, младежки политики и стартиране на бизнес. Основни моменти от анализа на получените резултати от проучването на 17-те общини представи неговият автор гл.ас.д-р Катя Христова-Вълчева, която работи като началник на кабинета на омбудсмана на България. Тя заяви, че заради постигнатите резултати по повечето показатели често дава Община Разград за пример за добри практики. Единствено в показателя „младежки политики“ са установени по-ниски показатели в сравнение с част от останалите изследвани общини. По показател „административно обслужване“ Община Разград е с максимално възможния брой точки 11.  Сред аргументите за оценката са: ясно обособена секция „Административно обслужване“ на сайта; добре функциониращи центрове за обслужване на граждани, наличие на удобен за ползване от гражданите списък на административните услуги на сайта, възможност за заявяване на административна услуга по електронен път и други.

Община Разград е с най-висок показател сред 17-те изследвани местни управи и в раздел „Оценка на взаимодействието с гражданското общество“

В общата класация на 17-те общини през 2020 г. Община Разград е на трето място с 49,5 точки, а през 2023 г. – на първо място със 79 точки, следвана от Смолян със 77 и Кубрат с 67.

Анализът включва и добри практики в различните сфери, като някои от добрите практики на Община Разград са: интегрирането на модула за е-връчване към информационната система за изпращане, получаване и съхраняване на електронни документи; поетапно цифровизиране на регистрите по гражданско състояние; разработване на общински програми и стратегии, насочени към децата и ученици; предоставяне на сайта на общината на изчерпателна информация за социалните услуги в общността и други.

Пълният анализ в 116 страници може да бъде видян на сайта на Сдружение „Нови хоризонти“.

Нели Добрева изрази удовлетворение от високата оценка, която анализът дава на дейността на местната управа. Тя увери, че стремежът е към подобряване на постигнатото, увеличаване на електронните услуги, повече обществени обсъждания и включване на местните общности в тях.

/e-Razgrad/

Hits: 54

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.