Нели Николова представи премиерната си книга

„Когато делата ни са полезни за другите, знайте, че както и да го наречете – Източник, Бог, Вселенски разум – онази Висша сила е винаги зад нас и ни подкрепя! Винаги!“

Това каза видимо развълнувана при представянето на премиерната си книга „С мъдростта на миналото в светлината на бъдещето“ Нели Николова. Тя е изследовател на миналото на разградския край, бивш музеен специалист и сега преподавател в ОУ „Васил Левски“ в Разград.

Събитието, организирано от Редакционния съвет и Регионалния исторически музей, бе в уюта на една от залите на Художествената галерия „Проф. Илия Петров“.  Книгата е първата от поредицата Библиотека „Галерия Разград“, за която разказа шефът на Редакционния съвет Митко Ханчев.

Томовете в тази поредица се издават с подкрепата на народния представител в 38-то и 39-то Народно събрание Никола Николов.

„Идеята е да популяризираме разградския дух. Такъв, какъвто го помним и искаме да го предадем на нашите деца. В този смисъл книгата на Нели не е четене на стари градски вестници. Със своите изследвания тя повдига още повече гордостта и самочувствието на разградчани, които го носят в себе си и успяват да превърнат злободневието в нещо по-смислено. И поставя изначалния въпрос пред всеки  – как да оцелее в бурите на живота: като храст или като дърво. Храстът оживява, защото се превива, дървото – защото има корени. Изборът е наш. Прочитайки тази книга разбираме, че нашите предци са ни завещали това – че дълбоките и здрави корени те държат и изправен, и силен и способен да се справяш с превратностите на живота“, сподели впечатленията си Никола Николов.

„Че може да се роди книга усетих преди време, още когато бях част от музейния екип – да събера статиите си от вестник  „Екип 7“ и новинарския сайт е-Razgrad.bg на едно място. Книгата съдържа 14 раздела – 98 научно-популярни и 7 научни публикации, отделно – поради своята специфичност“, каза Нели Николова.

Най-много са заглавията в първия раздел „Градски живот в Разград“. „Похвалите и посрамяването на учениците във възрожденското училище и сега използвам в работата си с децата в училище, като те обикновено се забавляват, научавайки методиката през Възраждането“, сподели авторката. По думите ѝ, интересна е и статията „Междуселищни войни по горските дела”, в която се разказва за спора на Осенец със съседните села за гори. А сред публикуваните статии освен забавни, има и сериозни, дори и болезнени.

Нели Николова акцентира на разделите за Георги Сергиев, Момина чешма, Народния съд, личностите на Разград и специално – на Димитър Ненов. „Точно в къщата на Димитър Ненов осъзнах, че нещата в живота ти се случват точно както ти ги пожелаеш –  в моя случай: учител – музеен специалист, после пак учител“, сподели тя.

Нели Николова благодари на всички „съучастници“, които са й помагали, за да се случи тази книга. И убедена заяви, че: „В живота има синхроничности – когато бяхме готови текстовете да потеглят към издателството, се появи господин Никола Николов с идеята за поредицата, с народополезното дело, на което слага начало с това издание“.

„Благодаря на съдбата за годините в музея, на подкрепата на колегите ми там. Върнах се в училище, защото така ми подсказа вътрешната ми навигация. И сега, в работата си с децата прилагам това, което като усещане, знания и възприятия съм научила в музея. И сега продължаваме в обща линия напред“, обърна се тя към колегите си в залата.

„Поздравления за изданието. Стореното от Нели Николова разкрива богатия фонд на музея в следосвобожденския период на Разград, но най-ценното в книгата е посланието за любовта към историята, любовта към местната памет. А това наистина може да стори само човек, работил в музейната сфера“, каза от своя страна директорката на РИМ-Разград Таня Тодорова.

На представянето присъстваха бивши и настоящи музейни специалисти, представители на различни институции, граждани и приятели на Нели Николова. Главен експерт в отдел отдел “Култура, туризъм и международни връзки” в Община Разград Алтан Хашимова предаде поздравите и благопожелания на кмета Добрин Добрев на Нели Николова. Това лично стори зам.-областният управител Ивелина Игнатова, която си тръгна с автограф от авторката на купената от нея книга.

Книгата може да бъде намерена и  в книжарница „Светлина“ в Разград.

/e-Razgrad/

Hits: 246

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.