НАСА погледна дълбоко в миналото на Вселената

НАСА представи първото изображение, направено от космическия телескоп “Джеймс Уеб” – най-скъпият инструмент, който космическата агенция някога е изпращала в космоса.

Записът, на който могат да се видят звезди и галактики, е “най-детайлният и най-ясен инфрачервен поглед към Вселената, правен до момента”. Той показва първите галактики, формирали се малко след Големия взрив преди повече от 13,8 милиарда години.

Космическият телескоп “Джеймс Уеб” струва десет милиарда долара, вместо първоначално планирания един милиард, а периодът на изграждане отне 14 години повече от първоначалното предвидените. Сега очакванията на обществото и науката са огромни – и съответно натискът върху НАСА да отговори на това очакване е голям.

Ето защо експертите на НАСА положиха много усилия, за да съставят ефективно публично отразяване. В строга секретност PR стратезите и главните учени на агенцията избраха списък с особено привлекателни обекти в небето, към които новият телескоп да се насочи.

Програмата включваше мистериозно носещ се газообразен облак, в който се раждат нови звезди; ярко оцветената топка прах, излъчена от умираща звезда, до внушителния сблъсък на пет галактики, вклинени една в друга, и детайлния спектър на газообразна планета на 1150 светлинни години от Земята.

Няколко часа по-късно НАСА показа още снимки

Първата от тях разкрива тайните на мъглявината Карина, която се намира на 7600 светлинни години от нас. Наричат я още “родилно отделение” за звезди. Това е една от най-големите и ярки мъглявини в небето и дом на много звезди, които са далеч по-масивни от нашето слънце. Снимката е направена от космическия телескоп Джеймс Уеб. „Космическите скали“ се виждат в зашеметяващото ново изображение, което разкрива “бебета” звезди, което предоставя на човечеството рядък поглед към небесните тела в техните най-ранни етапи на формиране“, съобщиха от НАСА.

Втората снимка показа планетарната мъглявина, каталогизирана като NGC 3132 и неофициално известна като мъглявината Южен пръстен. Тя е заснета от две камери на борда на телескопа Джеймс Уеб. По-слабата звезда в центъра на сцената изпраща пръстени от газ и прах от хиляди години във всички посоки, а космическият телескопна НАСА разкри за първи път, че тази звезда е покрита с прах. Намира се на приблизително 2500 светлинни години от Земята.

На друга снимка, НАСА показа Квинтета на Стефан, визуална група от пет галактики, открита от Едуар Стефан през 1877 г. в Марсилската обсерватория.

Квинтетът сега се вижда в абсолютно нова светлина. Изображението представлява огромна мозайка, която съдържа над 150 милиона пиксела и е изградено от почти 1000 отделни файла с изображения. Това е най-голямото изображение на Уеб до момента, покриващо около една пета от диаметъра на Луната.

Dariknews.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.