Мюсюлманите в България с декларация по повод годишнината от 10 ноември

Районният мюфтия на Разград Мехмед Аля участва в специално заседание на Главно мюфтийство в София за приемането на Декларация по повод 30-годишнината от падането на комунистическия режим в България на 10.11.1989 година и настъпилите демократични промени.
В документа се казва, че с падането на комунистическия режим мюсюлманите в България са си върнали изконните религиозни свободи, върнали са си насилствено заменените арабски и мюсюлмански имена с български, както и владението над духовните домове и джамии и вакъфски имоти. След 10 ноември 1989 година мюсюлманската общност в България си възстановява още духовните училища, издаването на религиозни книги и учебници, както и вестници и книги на майчиния език.
Въпреки постигнатите свободи и демократични порядки, започнатото на 10.11.1989 година не е финализирано, се казва още в документа. Вече 30 години, въпреки голямата необходимост в европейска София да се построи втора джамия за нуждите на Висшия ислямски институт, отговорните институции не го позволяват. Така също, все още много вакъфски имоти в страната не са напълно възстановени, пак заради бюрократични проблеми и спънки.
Шенол АХМЕДОВ

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.