Забранява се провеждането на изложби и пазари за птици в Разградско

Забранява се провеждането на изложби и пазари за птици на територията на област Разград като част от превантивните мерки срещу птичия грип, реши на специално заседание Областната епизоотична комисия.

Ще се засилят и изпълняват въведените мерки за биосигурност в индустриалните птицевъдни обекти. Забранява се отглеждането на открито на всички видове и категории птици до отмяната на настоящата заповед. При поява на каквото и да е заболяване или смърт на птици, незабавно да уведомят обслужващия ги ветеринарен лекар или кмета на населеното място. Ловци, дивечовъди, биолози, еколози и др. трябва да уведомяват ветеринарно-медицинските специалисти за промяна в поведението на птиците и забележат смъртност при тях, бе решено още на заседанието, съобщиха от областната администрация.

Заседанието бе свикано заради възникналите огнища на птичи грип в страната и заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните с указание за провеждане на областни епизоотични комисии, на които да се набележат конкретни мерки да бъдат извършени засилени информационни кампании сред населението.

Към днешна дата на територията на област Разград няма обявени огнища на птичи грип.

/e-Razgrad/

Hits: 68

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.