Медици искат връщане на COVID мерки в Турция, здравният министър е категоричен: “Никога”

Т урски медици призоваха за връщане на някои COVID мерки в Турция на фона на разпространението в страната на новия вариант на коронавируса Ерис.

Здравният министър обаче увери, че масова ваксинация и “локдаун” няма да има, а в призивите за обратното съзря интересите на фармацевтични лобита и “черна пропаганда”.

Поводът, който разпали дискусията през последните дни, стана смъртта на турския медик Ерсин Махмутлуоглу, главен лекар на държавна болница в окръг Хатай. Турската медицинска асоциация (TTB) заяви, че 35-годишният лекар е починал по време на лечение от COVID-19.

Министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа обаче оспори твърдението. Според Коджа е жалко, че кончината на д-р Ерсин “се използва като средство за черна пропаганда”, която по думите му “цели въвеждането на мерки и започването на кампании за ваксинация”.

“Както производителите на всеки един продукт, производителите на ваксини също може би искат продуктът им да намери повече купувачи”, пише в поста си здравният министър. “Но кой би искал да употреби ненужен медикамент и кой доктор би го препоръчал?”, запита той.

“Приканвам онези, които предприемат ненаучни инициативи в името на науката, и онези, които не виждат нищо лошо в това, че страната ни е въвличана ненужно в “социална депресия”, да възприемат безпристрастността и отговорността на науката”, написа още здравният министър, без да посочва конкретен адресат на призива си. “Цветът на медицината е бял. Черната пропаганда не подхожда на лекаря”, подчерта той.

Коджа увери, че “никога няма да бъдат приложени мерки като масова кампания за ваксиниране или затваряне”, а борбата с COVID-19 “ще се води така, както се води борба с грипа”.

Vesti.bg

Hits: 4

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.