Кметовете могат да предложат участъци от републиканската пътна мрежа за освобождаване от винетни такси

Възможности за освобождаване от винетни такси на участъци от републиканските пътища на територията на областта обсъдиха кметовете на общини в Разградско с областния управител Гюнай Хюсмен, съобщиха от пресцентъра на администрацията.

Работната среща бе във във връзка с подадени в централната администрация на АПИ искания за такива отсечки в страната.

Участниците в срещата са обсъдили и необходимите финансови средства за поддържането на изключените участъци, чието поддържане ще трябва да се поеме от общините .

Директорът на Областното пътно управление инж. Людмил Янев информирал, че средствата за поддържане на съответните участъци за една календарна година, следва да бъдат съотносими към вече определения размер, с който участва Агенция „Пътна инфраструктура“ в съвместното финансиране на републиканските пътища: за текущ ремонт на пътища от I, II и  III клас – 5 000 лв., а за зимно поддържане, съответно: за I клас – 3 000 лв./км, за II клас – 2000 лв./км и за III клас – 1000,00 лв./км.

След това представителите на общините  изразили мнение, че на този етап нямат желание по определени участъци движението да бъде без винетки.

Инж. Янев посочил пътя за жп гара Разград и пътя за „Амилум“, тъй като имало недоволни граждани, реагирали за поставения по пътя знак за задължителна винетка.

На финала на срещата шефът на „Пътно“-то призовал кметовете на общините да решат в най-кратък срок кои пътни участъци да бъдат извадени от списъка за винетната система, ако има такива.

Припомняме, че премиерът Борисов обяви, че с решение на правителството са  извадени от обхвата на системата 115 километра от пътищата край София и 40 – около  Варна.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.