Областният управител свикал заседание на Кризисния щаб за борба с коронавиpyc вчера преди обяд, прессъобщението за него бе разпространено едва тази вечер

Областният управител свикал заседание на Областния кризисен щаб за борба с коронавиpyc вчера преди обяд, прессъобщението за него бе разпространено едва тази вечер

На 26.02.2020 г., /вчера/ от 10.30 ч., в зала № 703 на Областна администрация – Разград се е провело заседание на Областния кризисен щаб за борба с коронавиpyc, на което са разгледани действията, свързани с превенция разпространението на COVID-19 в областта. Подобни спешни заседания правителството разпореди да бъдат проведени във всички области на страна именно вчера. Видно от прессъобщението на областната администрация до медиите, разпространено едва в 17.38 часа тази вечер, заседание е имало. Какво е било секретното там – не е ясно. Но и за утрешното заседание на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса от 14,00 часа в конферентната зала на Регионалната здравна инспекция – Разград, също няма покани до медиите. Двата реда за него са изписани само на сайта на РЗИ.

Та, на необявеното вчерашно заседание на кризисния щаб при областния управител участвали Нурие Црънгалова – зам.-областен управител, д-р Анатолий Стойнов – зам.-директор на РЗИ – Разград, старши комисар Ивайло Йовчев – директор на ОД на МВР – Разград, Любомир Георгиев – шеф на Районна прокуратура -Разград, Ангел Петков – началник РУО – Разград, д-р Рени Кирякова – директор на Дирекция НЗБ при РЗИ – Разград.

Била обсъдена актуалната епидемична обстановка в страната и мерките, които се прилагат по отношение на COVID-19.

Д-р Анатолий Стойнов запознал присъстващите с въпросите, разгледани на проведено в София заседание на директорите на РЗИ, ръководено от главния държавен здравен инспектор – д-р Ангел Кунчев. Д-р Стойнов информирал, че в инфекциозното отделение на разградската болница „Свети Иван Рилски” има подготвени отделни стаи с възможност за изолиране на лица със съмнения за инфекция с коронавирус.

Д-р Стойнов допълнил, че от гранична полиция се събират данни от лицата, пристигащи от страни, където има установени случаи на заразени с вируса и се изпращат в РЗИ. Инспекцията пък щяла да информира такива лица за необходимостта от осигуряване на активно медицинско наблюдение за 14-дневен период, през което време ще бъдат под домашна карантина.

Д-р Кирякова препоръчала спазването на високо ниво на лична хигиена, избягването на мероприятия в закрити помещения и на пътувания в чужбина.

Началникът на РУО Ангел Петков запознал присъстващите с писмо на Министъра на образованието, с което се препоръчва учениците да ограничат пътуванията до местата, за които има информация за разпространение на вируса.

Взети били следните решения:

  • Областният управител да свика областен медицински съвет, с участието на директорите на болниците в областта и представители на други заинтересувани структури;
  • Членовете на Областния кризисен щаб за борба с коронавиpyc да бъдат запознати с разпоредбите на Министерството на здравеопазването по отношение на превенцията против разпространението на коронавирус инфекцията.
  • Щабът да предприеме превантивни мерки срещу навлизането на коронавируса на територията на областта.

В края на заседанието било направено заключение, че на територията на областта няма регистрирани случаи на лица, проявяващи симптоми на COVID-19.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.