Отиде си разградският красавец – лъвът Масуд

„Още от самото начало знаехме, че този ден може да дойде. Но толкова ни се искаше да вярваме, че всичко ще бъде наред. Сърцата ни са разбити. Сбогом, Масуд“.

Това написа във Фейсбук страницата си FELIDA Big Cat.

Ето пълния текст на съобщението на кончината на разградския красавец, който бе спасен с помощта на Фондацията „Четири лапи“ заедно с брат му Терез броени дни след раждането им в разградския зоокът в на 8 септември 2017 година.

НИКОГА НЯМА ДА ТЕ ЗАБРАВИМ, МАСУД

Думите не могат да изразят колко натъжени и скръбта ни е поразена. Съжаляваме да ви съобщим тази сърцераздирателна новина, че скъпоценният ни Масуд, който беше толкова обичан от вас и нас, почина.

Когато Масуд и брат му Терез пристигат в центъра на FELIDA Big Cat през февруари 2018 г те са само на пет месеца и тежат само 20 килограма. Въпреки младата си възраст, те вече боледували, страдали от неврологични проблеми вследствие на инбридиране. Те се сблъскаха с предизвикателства от самото начало, но с вашата подкрепа, помощта на тяхната сурогатна майка Марина Георгиева и специалните грижи във ФЕЛИДА, те успяха да се възползват максимално от новия си старт в живота.

Но докато Терез ставаше по-силен, Масуд не го направи. През последните няколко месеца и особено дни видяхме, че неврологичните му проблеми се влошават и двигателните му умения се влошават.

Затова докарахме Масуд в университета в Утрехт за цялостен ЯМР и томография. Резултатите потвърдиха страховете ни: Масуд страдаше от много сложен, малформиран гръбначен стълб, който беше вроден дефект поради инбридиране. Състоянието напредна до момент, в който причинява силни болки на Масуд и би му причинило още повече болка, докато расте още повече.

След задълбочени консултации с неврологичните специалисти и ветеринарните лекари на дивата природа стана ясно, че това състояние не може да бъде хирургично лекувано или подобрено по друг начин и че болкоуспокояващото лекарство вече не е ефективно.

Когато няма надежда за подобрение, предотвратяването на страданието е последната част от грижите, които предоставяме на животните, които спасяваме. Сърцата ни са разбити. Масуд беше толкова специален, толкова дружелюбен и все още толкова млад. Знаем, че ще ни липсват всички, които направиха спасяването му възможно. Благодарим ви за всичко, което сте направили и се надяваме да намерите утеха, знаейки, че благодарение на вашата помощ Масуд е имал много положителни преживявания в живота си.

Никога няма да те забравим Масуд. Ще бъдем там за скъпия ти брат Терез и ще му помогнем да премине в този труден момент. Какво бихме дали, за да видим как растеш още повече. Сбогом, твърде скоро, прекрасен Масуд.“

Така изглеждаха Терез и Масуд месеци след като бяха спасени от разградския зоокът
Така изглеждаха Терез и Масуд месеци след като бяха спасени от разградския зоокът

Припомняме, че Терез и Масуд бяха оставени почти да умрат дни след раждането им в началото на септември 2017 г. в зоологическата градина в Разград. Оказа се, че уплашена от шума заради провеждащия се в близост до клетките на животните есенен градски панаир майката не ги е закърмила и ги е оставила без грижа, в резултат на което са били стъпкани от възрастните лъвове в клетката. Едното от новородените почина, а другите две бяха намерени в много тежко състояние и спасени от доброволци и ветеринарни лекари в София.

Малко след преместването на животните в столицата общинският съвет в Разград опита да ги подари на зоопарка в Пазарджик, но след поредица от протести, довели до намесата на премиера Бойко Борисов и отмяна на заповеди на екоминистъра Нено Димов, лъвчетата в крайна сметка получиха възможност да заминат със самолет за Холандия. Пътуването беше организирано от организацията „Четири лапи“, която имаше основната грижа и за спасяването им в София.

В края на май тази година снимка  на Масуд украси профила във Фейсбук страницата на FELIDA Big Cat Centrer в Нидерландия – за профилна снимка беше избрана снимката на разградския красавец. Предния ден Центърът за големи котки обяви своеобразен конкурс, в който феновете трябваше да изберат между снимките на тигрицата Дехли, лъва Масуд и лъва Ланс.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.