Има сделка: До 2050 г. светът казва край на добива на петрол, газ и въглища

Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (UNFCCC), по-често наричана COP28, прие в сряда споразумение за постепенно премахване на изкопаемите горива.

На срещата на върха за климата COP28 в Дубай държавите постигнаха “историческо” споразумение за преходен период за отказ от всички изкопаеми горива, за да бъдат достигнати нетни нулеви емисии в световен мащаб до 2050 г., съобщават Ройтерс и “Файненшъл таймс”. Това е първа по рода си сделка, сигнализираща за евентуалния край на ерата на петрола, предава БНР.

Сделката, сключена в Дубай след две седмици упорити преговори, има за цел да изпрати мощен сигнал към инвеститорите и политиците, че светът е обединен в желанието си да “скъса” с изкопаемите горива, нещо, което според учените е последната най-добра надежда за да се спре климатичната катастрофа.

В постигната сделка също така се призовава за утрояване на капацитета за възобновяема енергия в световен мащаб до 2030 г., ускоряване на усилията за намаляване на използването на въглища и ускоряване на технологии като улавяне и съхранение на въглероден диоксид, които могат да изчистят трудни за декарбонизиране индустрии.

Сега, след като сделката е сключена, държавите са отговорни за изпълнението чрез национални политики и инвестиции.

В рамките на минути след откриването на пленарната сесия в сряда президентът на COP28 Султан ал-Джабер обяви, че постигнатото споразумение, определено от него като “исторически пакет”, е без възражения от нито една от почти 200-те присъстващи държави. “За първи път говорим относно изкопаемите горива в нашето окончателно споразумение”, каза Джабер. “Постигнахме промяна в парадигмата, която има потенциал да предефинира нашите икономики“, каза той по време на заключителната сесия на срещата на върха COP28, малко след одобрението на сделката.

Dnes.bg

Hits: 109

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.