Изложба сурвакници подреди в Етнографския музей художничката Таня Стоянова

Изложба сурвакници на художничката Таня Стоянова може да бъде разгледана до 23 декември в Етнографския музей в Разград.

На откриването днес директорът на Регионалния исторически музей Таня Тодорова каза, че изложбата на красивите сурвакници е завършек на поредицата инициативи на музея, посветени на Коледно-новогодишния обреден календар на капанците: работилница за деца от разградските училища за изработка на сурвакници и пресъздаването на традициите и ритуалите на Игнажден, отново с децата на Разград.

„Трудоемка работа е изработката на сурвакница: от избора на дряновата клонка, за да може тя да се оформи композиционно като сурвакница, и подбор на характерни за региона плодове, царевица, чушки…, както и вълна – носещи пожелания  за берекет следващата година“,  разкрива част от тънкостите при изработката на сурвакниците авторката Таня Стоянова. В изложбата е търсена и връзка с етнографията – има подредени кърпи и торбички за събиране на даровете при сурвакането на Васильовден.

„Изложбата е финал на нашето магическо пътуване през времето, обичаите и обредите преди всичко на капанците. Децата не само правеха сурвакници, не само участваха във възстановки на обичаите на Игнажден, но и успяха да се запознаят с детайли от зимния календар на българина, които не са известни тук или са отдавна забравени: речните камъчета в торбичките на сурвакарчетата в Родопите с пожелание колкото много са камъчетата в реката и колкото много тежат, толкова много да са паричките и също толкова много тежат в кесиите, както и сурвакането с машата от печката в няколко села в Лудогорието с пожелание както е здрава машата, така да е здрав и човекът“, разказа етнографът Даниела Ганчева.

Тя специално благодари на Таня Стоянова за отзивчивостта при реализацията на идеите в музея в навечерието на Коледа и Нова година и акцентира специално върху факта, че изработените от нея сурвакници са завършени произведения на изкуството с много много фино преплетени в тях старинни практики и послания. В случая – цветната вълна от камилчената китка при капанците, която пази от всички лошотии и най-вече – от болести. „Тези сурвакници се вписват напълно в нашите традиции и обогатяват света ни, а в навечерието на празниците привнасят и светлина, която днес на всички ни е нужна“, е оценката на Даниела Ганчева за изложбата, която може да бъде разгледана до 23 декември.

Тя е осъществена и с дейното участие на дизайнера в РИМ-Разград Михаил Маринов.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.