Статистиката: Все повече домакинства в Разградско с достъп до интернет

Резултатите от проведено през годината изследване сочат, че над 86 процента от семействата в региона имат достъп до мрежата в домовете си.

Спрямо 2021 г. година относителният дял на домакинствата с достъп до интернет се е увеличил с 9,5%. Това съобщиха от отдел „Статистически изследвания – Разград“ към Териториалното статистическо бюро – Север.

Според изнесените данни 79,6 процента от населението в областта на възраст между 16 и 74 г. използва интернет всеки ден или поне веднъж седмично. В сравнение с 2021 г. този показател за региона нараства с 8,6 процентни пункта. Резултатите показват още, че няма съществени различия при редовното използване на интернет между мъжете и жените. Делът на висшистите в областта, възползващи се редовно от възможностите, които глобалната мрежа предоставя обаче е по-висок (96,9 процента) от този на хората с основно или по-ниско образование (73,3 процента).

През последните 12 месеца само 15,9 на сто от жителите на областта са използвали интернет за взаимодействие с административни органи и публични институции, като по този показател регионът заема 21-во място сред областите в страната. Справка на БТА сочи, че миналата година процентът на хората от Разградско, общували през мрежата с институциите е бил 10,6.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.