Здравното министерство прекратява договора с “Главболгарстрой” за детската болница

На 5 юли Министерството на здравеопазването е изискало от своето дружество “Здравна инвестиционна компания за детска болница” ЕАД да прекрати договора с консорциум от компании от групата на “Главболгарстрой” за изграждане на нова детска болница от предвидения за реконструкция незавършен строеж в кампуса на Медицинската академия.

Заедно с прекратяването на договора, който е на стойност 77.8 млн. лв. без ДДС, са спрени и всички свързани с него процедури за независим строителен надзор и инвеститорски контрол, съобщава зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров в писмо до Националната гражданска инициатива “ЗА истинска детска болница”.

Идеята за изграждане на Национална детска болница е подета още през 2004 г. През 2011 г. влиза в сила Подробен устройствен план (ПУП) за зоната на цялата Медицинска академия с предвиден строеж на нова сграда за детска болница с височина 20 метра. През 2019 г. Министерството на здравеопазването обявява обществена поръчка за детска болница, свързана с недостроения корпус, чийто груб строеж е “замразен” с десетилетия. През 2020 г. е сключен договор с изпълнител, който обаче предвижда реконструкция на съществуващия строеж, а не неговото събаряне.

След продължило с месеци недоволство на граждански организации, лекари и архитекти, преди година бившият премиер Бойко Борисов разпореди скелето да бъде съборено и строежът да започне “на чисто”. Тогавашният здравен министър Кирил Ананиев съобщи, че независимо от новите условия болницата ще се строи в рамките на вече сключения договор. Сега обаче Министерството на здравеопазването е намерило основание за прекратяване на договора в “изразената позиция на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, че е недопустимо изработването на Подробен устройствен план за уреждане на градоустройствения статут на незавършения строеж”.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.