Екология, цена на водата и опазване на Филхармонията – акцентите в отчета на Антоанета Цонева за отиващия си парламент

Водачът на листата на ПП-ДБ за предстоящите избори Антоанета Цонева избра рождения си ден, за да направи пред журналисти в Разград отчета си за стореното от нея в отиващия си парламент.

Акцентите бяха няколко: проблемът с миризмите, цената на водата в столицата на Лудогорието, запазване та Филхармонията и ремонта на сградата на Музикалния дом.

„За пръв път държавата се ангажира с многогодишния проблем с неприятните миризми в града. Министърът на околната среда и водите бе на две сесии на Общинския съвет, започна постоянен мониторинг за Градската пречиствателна станция, установено бе едно незаконно заустване. С общите усилия на гражданското общество и различни институции стигнахме до осигурените вече 1 050 000 лева за изработване на инвестиционен проект за ремонт на станцията, строена по стандарти от началото на 70-те години на миналия век, припомни Антоанета Цонева.

Тя се ангажира, че ще продължи усилията си и в следващото Народно събрание цената на питейната вода тук, но и на немалко още места в страната, да бъде успокоена чрез задължителни инвестиции от страна на ВиК дружествата за поддържка, ремонт и подновяване на остарялата водопроводна мрежа.

По отношение на подкрепата за културата Антоанета Цонева приведе два примера: усилията й за опазването на Разградската филхармония „Проф. Димитър Ненов“ и предстоящия ремонт на Музикалния дом.

„Със специално постановление на Министерския съвет се повиши стандартът за финансиране на филхармоничните оркестри: от 4.50 лева до между 8.50 и 11.00 лева на реализиран всеки лев приход. След мое парламентарно питане предстои проверка от Инспектората на Министерството на културата, която да установи дали ТМФЦ – Разград се управлява правилно от сегашното ръководство, довело оркестъра до ръба на санитарния минимум на съществуване – сега музикантите в него са 26, а при създаването му през 1922 г. са били 40“, разказа Антоанета Цонева.

И още: народният представител не скри удовлетворените си от факта, че вече са отпуснати целево 170 000 лева за предстоящия ремонт на Музикалния дом в Разград. А по нейна инициатива промяна на държавния бюджет осигурява възможност за повишаване на заплатите в галерии, музеи и читалища.

Благодарение на “Продължаваме Промяната – Демократична България” за първи път българските общини получават рекордно финансиране за инфраструктура през Министерството на регионалното развитие и благоустройството. За първи път Разград има възможност да реализира инфраструктурни проекти за 50 милиона лева. Това вече не зависи само от благоволението на някой политик, а изцяло от готовността на всяка една община. В момента налични в страната са поне 1200 проекта. За цялата година това са около 2,5 милиарда лева. Всяка една местна общност, в зависимост от своите нужди и капацитета на местната администрация, ще може да получи и да вложи тези средства в улици, водоснабдяване, осветление, детски градини, читалища и цялостно подобряване на инфраструктурата”, подчерта водачът на листата на ПП-ДБ в Разград за втори парламентарни избори.

“Всички учебници до 12 клас за първи път са безплатни. Всички деца до 14 години пътуват безплатно в обществения транспорт. Всяко едно дете, което има заболяване – диабет 1 има сензор, това е за първи път. Това са 4000 деца, 4000 семейства, които за първи път безплатно получават. Това удължава животът им с по средно 10 години. Това е много важно. За мен лично това е много важна мярка”, коментира тя.

Днес Антоанета Цонева отговори и на някои, според нея, неверни твърдения на кандидати за народни представители от конкурентни политически сили. „Държавният дълг сега е 23.1 милиарда лева, а при ГЕРБ през 2020 г. бе 24.6 милиарда. Оказа се, че пари има, важното е да се насочват в правилната посока“, категорична беше тя.

На финала водачът на листата на ПП-ДБ призова участниците в предстоящата предизборна кампания да боравят с факти и чистота на данните, които представят пред хората.

/e-Razgrad/

Hits: 79

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.