За пръв път соколарска надпревара в Разград

За пръв път в Разград се събраха соколари и със състезание и курбан почетоха покровителя си св. Трифон.

По покана на предприемачите и Андрей Андреев, Джипо Джипов и Христофор Илиев празникът организираха Българският соколарски съюз и Румънската соколарска асоциация.

Преди състезанието на голямата поляна на Пчелина водосвет за здраве на соколарите и птиците им отслужи архиерейският наместник отец Георги.

След официалната част по откриването състезатели и любители на изкуството да се грижиш, обучаваш и ловуваш с хищна птица имаха уникалната възможност да видят способностите на ястреби, скални орли и соколи да застигат и хващат тичащата по земята плячка.

Дошлите на празника можеха да се доближат и снимат с птиците за спомен: най-тихата птица в света – забулената сова, въздушните вълци – мишеловите на Харис и най-малката хищна птици в света – американският керкенез. Част о тях се отглеждат от Андрей Андреев и семейството му във фермата им за екзотични птици и животни „Парадайс“ в село Липник. Всъщност, Андрей Андреев е и основен инициатор на празника на соколарите тук. Той е член на Българския соколарски съюз. По думите му, тази надпревара цели да популяризира древната българска традиция на соколарството и да възпитава любов у децата към дивите птици. Той и останалите организатори на соколарската среща се надяват тя да стане традиционна в столицата на Лудогорието.

/e-Razgrad/

Hits: 21

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.