Започват обществените обсъждания на идеите за интегрирани инвестиции в Разградско

В дните 14, 20 и 21 март 2024 година, Областният информационен център /ОИЦ/ в Разград ще проведе публични обсъждания на Концепциите за интегрирано териториално развитие, които включват проекти и дейности на територията на област Разград.

Двете обобщени инвестиционни намерения са с наименования „Около поречието на река Бели Лом“ и „Национална концепция за създаване на основни пунктове за управление на реагирането при възникване на широкомащабно бедствие от сеизмичен характер“.

В тях са включени дейности, които ще окажат положително влияние върху цялостното развитие на региона чрез привличане на инвестиции, създаване на качествени работни места, укрепване на регионалната конкурентоспособност чрез устойчиво развитие на туризма, развитие на транспортната инфраструктура, опазване на околната среда, развитие на човешкия потенциал и развитие на културата и спорта.

„Около поречието на река Бели Лом“ е с изцяло териториален обхват в Лудогорието и засяга общините Разград, Лозница и Цар Калоян. Идеята е да се използва потенциала на бъдещо развитие на речното пространство. Тук може да се използва опита на развитите държави, където поречията се използват в полза на общността чрез инвестиции в бизнес, развлечения и места за отдих.

 

Втората концепция е с национален обхват и засяга и област Разград, която е в Северен централен район. Видно от наименованието тя се отнася най-вече за структурите на „Пожарна и аварийна безопасност“ и подобряване на материалната база, която да дава повече възможности за бързо и ефективно реагиране при земетресения и други бедствия.

Всеки, който желае, ще може да се запознае с планираните дейности, да направи препоръки или възражения, които да изпрати на електронната поща на ОИЦ – Разград: oic.razgrad@gmail.com /не по-късно от три дни след общественото обсъждане/, да подкрепи или възрази срещу концепциите, попълвайки онлайн анкета, и да се включи в събитията за обществено обсъждане при следния график:

Концепция „Около поречието на река Бели Лом“: 14 март 2024 г., от 14:00 часа в Младежки клуб на Средношколското общежитие в Разград; 20 март от 11:00 часа в Заседателната зала на Община Лозница; 21 март от 11:00 часа в читалище „Съзнай себе си“ – Цар Калоян.

Обсъждането на Концепция „Национална концепция за създаване на основни пунктове за управление на реагирането при възникване на широкомащабно бедствие от сеизмичен характер“ е на 14 март от 15.30 часа в  Младежки клуб на Средношколското общежитие в Разград;

На Фейсбук страницата на ОИЦ са посочени линковете към презентациите и онлайн анкетите за концепциите.

/e-Razgrad/

Hits: 52

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.