Жена на 78 г. стана най-възрастният осъден за разпространение на наркотици

Жена на 78 години получи условна присъда за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици в столичния жк “Люлин”.

Специализираният наказателен съд наложи една година лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок на жената, съобщи прокуратурата.

Бабата и още трима души бяха арестувани на 1 ноември 2018 г. с различни количества наркотици у всеки. Според обвинението най-възрастната жена, привличана до момента към наказателна отговорност за наркоразпространение, сама е разфасовала марихуана на дози, когато внукът й отсъствал, и я продавала в дома си на клиенти след уговорка по телефона. При обиските в жилището ѝ от стаята ѝ бил изхвърлен плик с близо четвърт килограм марихуана, а жената опитала да изхвърли друго количество в тоалетната.

Сега възрастната жена получи по-леко наказание от тези на останалите участници в групата, като съдът се мотивира с напредналата ѝ възраст, както и с факта, че единствено тя от подсъдимите не е била осъждана.

Като ръководител на наркогрупата е подсъдим внукът ѝ, който получи присъда от четири години лишаване от свобода и вече е приведен в Софийския затвор. Ако присъдата му бъде потвърдена от горните съдебни инстанции, той ще трябва да остане зад решетките общо 6 години, тъй като ще се наложи да изтърпи ефективно и предходна 2-годишна условна присъда за разпространение на наркотици.

В затвора вече са и другите двама подсъдими, които са се признали за виновни още преди внасянето на обвинителния акт в съда през април 2019 г. Те са поискали споразумение с прокуратурата, като са приели да изтърпят 3-годишни ефективни присъди.

Решението на Специализирания наказателен съд не е окончателно и може да бъде обжалвано или протестирано пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.