За една трета от българите бирата е част от здравословния начин на живот

Трийсет процента от българите смятат, че при умерена консумация бирата е част от здравословния начин на живот, а според 35% – че е подходящото за тях питие. Това показва проучване, проведено от Съюза на пивоварите в България (СПБ).

Данните на СПБ сочат още, че бира в България се консумира средно 8-9 пъти месечно. За 2019 г. 70% от българите над 18 г. консумират бира поне веднъж в месеца, а 52% – най-малко веднъж седмично. Най-активните потребители са на възраст от 30 до 49 години. През 2019 г. най-често са слагали на трапезата си бира в Русе – 12 пъти месечно, в Монтана – 11 пъти в месеца, а в Бургас и Плевен – 10 пъти.

Обемите на производството на бира в ЕС надхвърлят 400 милиона хектолитра, пише в Годишния статистически доклад на Пивоварите в Европа (Brewers of Europe), цитиран от българското сдружение. Германия е на първо място по производство на бира, а Полша измества Великобритания и се нарежда на второ място. България заема 16-о място след Дания и изпреварва Хърватия и Словакия.

Според най-новите данни в страните от ЕС вече има над 10 хиляди пивоварни. В България активните пивоварни са 29. Производството на бира в страната е 5 милиона хектолитра, от които 186 хиляди са за експорт.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.