Д-р Берк Ружди от Исперих: Видяното в Турция те кара да осъзнаеш колко незначително е всичко материално

Всичко видяно, целият ужас в Турция те кара да осъзнаеш колко крехко е всичко, колко незначително и несигурно е материалното, което си мислим, че притежаваме.

Това сподели за БТА 28-годишният Берк Ружди Шабан, един от първите български лекари доброволци, заминали да окажат помощ на пострадалите от разрушителните трусове в южната ни съседка.

Младият мъж е родом от Исперих. Завършил е висшето си образование в Медицинския университет във Варна. Понастоящем помага на колегите си от отделението по ортопедия в Многопрофилната болница за активно лечение „Майчин дом“ във Варна. Решил е да тръгне за Турция, когато видял покъртителните картини на разрушенията след земетресението и мъката на хората.

„Намирам се в Хатай – може би най-пострадалият район в Турция. Заедно съм с екип от общо 20 българи. С мен е още един медик от Исперих – д-р Даниел Димитров. Именно той е човекът, който ме накара да взема решението да замина още по-бързо, след като ме свърза с неговия екип от приятели доброволци“, посочи Берк Ружди. Той сподели, че обстановката в Хатай е неописуема, апокалиптична. „Няма да е пресилено, ако кажа, че няма оцеляла сграда, градът е направо сринат със земята“, посочи той. По думите му всеки там помага с каквото може. „Хората правят всичко по силите си, но умората е много видима. Въпреки всичко, не се отказват и продължават да се борят. Тук все още цари едно смущение и усещане за катастрофалните последици от това бедствие, пострадалите тепърва осъзнават какво ги е сполетяло“, разказа младият медик.

Той обясни, че почти всички жители на града са навън, без домове. „По улиците се палят огньове, а хората се завиват с одеяла и каквото намерят. Има няколко лагера, където са опънати палатки и настанени семейства. Времето в района е студено, през деня температурите са около 10 градуса, а през нощта около нула“, каза доброволецът. По думите му най-спешните неща, от които се нуждаят бедстващите са топли дрехи, спални чували и квалифицирани кадри, които да им помогнат за възстановяването от щетите.

Младият мъж е категоричен, че това, което е видял и преживял, откакто е в Хатай, не може да се опише с думи. „Виждаме хора като нас, погребани живи заедно с всичко, което обичат. Виждаме легла, детски играчки, а до тях – цели коли. Вчера бях на място, където пететажна сграда беше така срутена, че ми стигаше до гърдите“, посочи Берк. Той допълни, че ще остане да работи на терен в земетръсния район на Турция, колкото време е необходимо.

Берк Ружди не за първи път е доброволец в кризисна ситуация. В началото на пандемията от COVID-19 той се завърна в родния си град Исперих, за да помага в местната болница. Дни наред стажант лекарят прекара в лечебното заведение, полагайки доброволен труд в подкрепа на персонала и пациентите.

БТА

Снимка: Берк Ружди

 

Hits: 13

3 Replies to “Д-р Берк Ружди от Исперих: Видяното в Турция те кара да осъзнаеш колко незначително е всичко материално”

  1. Защо бог е сринал до основи СОДОМ и ГОМОРА, същия случай и в Хатай и Газиантеп, бог забавя, но незабравя всичко се наказва

    1. Сравнението е изключително глупаво ! Може би ще ми обясните, защо Бог наказа България с наводненията, с крадливите политици и глупавия народ ?

    2. Къв бог ве, хари хлопдъск?!? Ти бодеш ли се ве?… И на тебе майка се е радвала…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.