Кой е по-по-най сред винарите в Кубрат

Конкурс представи най-хубавите домашни вина в Кубрат.

В близо 40-годишната традиция за Кубрат, след двегодишно прекъсване заради ковид пандемията, се включиха над 30 винари от общината. В надпреварата те участваха със свое или купено грозде в три категории: червено, бяло и розе, а представените сортове тази година бяха десетки. На винения конкурс в, посветен на предстоящия празник Трифон Зарезан, имаше представители от Кубрат, Беловец, Севар, Сеслав, Равно и Юпер.

Винената фиеста уважиха кметът на община Кубрат Алкин Неби и неговият заместник Мирослав Йорданов. Събитието бе уважено и от кмета село Сеслав Сунай Исмаилов. След няколко часов винен маратон и изпитани умения журито в състав: Цветанка Николова от Русе и Йордан Илиев от Кубрат, определи най-добрите майстори на домашни вина.

В категорията при розетата първенец стана Метин Барзат от Кубрат, следван от Атанас Георгиев, също от Кубрат, който спечели и второ, и трето място, но с различни свои вина. В категорията вина от бяло грозде победителка станаха Ирмена Маринова от  Беловец, следвана от майсторите Светлин Георгиев и Миглена Тотева от Кубрат – всички носители на званието „Заслужил енолог“. Поощрително отличие бе връчено и на Георги Петров. В категорията за класическо червено вино на първа стана Белослава Божилова от Кубрат, а втори – Юзеир Ислямов от Равно. За третото място се пребори Ахмед Ахмед от Кубрат. Специална награда в категорията бе присъдена и на Петко Ангелов от Юпер. С отлични мезета се почерпиха компаниите на Марин Черников, Лютви Дахилов, Петко Ангелов и други.

Дългата вечер, посветена на божествената напитка, бе в просторния стол на Домашния социален патронаж, където се извиха кръшни хора и се вдигнаха безброй наздравици.

От дългата 1.2 м дървена лъжица на майстора Марин Черников от Кубрат се почерпиха много от винарите, както и технологът по вината  Цветанка Николова. Атракция предизвика и малка дървена каручка, изваяна също от сръчните ръце на майстора.

Радо СТОЙКОВ

Hits: 39

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.