В работилница до елхата деца и читалищни дейци правят сурвакнички

Нова празнична инициатива от културния календар на Община Разград прави децата съпричастни с българските традиции по време на зимните празници, съобщиха от пресслужбата на местната администрация.

В два поредни дни – 28 и 29 декември – до коледната елха в центъра на града – се провежда творческа работилница, озаглавена „Да си направим сурвачка“.

В нея могат да участват всички деца, които имат интерес, могат да се включат и родители. Обучители са секретари на читалищата от общината. Днес как се правят сурвакнички обясняваха представители на читалищата в селата: Благоево, Балкански, Гецово, Липник, Раковски, Стражец, Топчии, Ушинци, Ясеновец и читалище „Делиорман“ – Разград.

В петък, 29 декември, част от обучителите в работилничката отново ще са до елхата, но ще се присъединят и други читалищни секретари от община Разград.

Материалите за изработка на сурвакничките са осигурени от Община Разград, а някои – от обучителите. Те обясняват на малчуганите и значението на дряновата пръчка, сухите плодове, вълнените конци, пуканките, чушките, орехите и другите материали.

В петък работилничката започва отново в 11.00 ч., продължава повече от час, докато има деца и материали, от които да си изработят сурвакнички.

/e-Razgrad/

Hits: 97

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.