Дунав излезе от коритото си в Будапеща

Река Дунав излезе от коритото си в Будапеща в четвъртък, като нивото на водата е най-високото от десетилетие насам.

Причината са падналите обилни валижи от дъжд и сняг, последвани от меко време, което причини необичайно ранни зимни наводнения, предаде Ройтерс.

Главната дирекция за управление на водите в Унгария съобщи, че Дунав е достигнал най-високото си ниво от 6,93 метра късно в снощи, което е под 8,91 метра, регистрирани през 2013 г., когато в Централна Европа имаше екстремни наводнения след проливни дъждове в края на май.

Въпреки че тазгодишните наводнения от Дунав не са причинили големи щети в Будапеща, експертите предупредиха, че изменението на климата може да направи ранните наводнения по-чести.

От ГДУВ съобщиха, че последният път, когато нивото на река Дунав е надхвърлило 6 метра през декември, е било през 1987 г., но тогава не са били залети пътищата върху насипи по протежение на дигите.

“Наводнения е имало и преди, но не и през декември. Обикновено през зимата реката замръзваше, а не преливаше. Помня, че когато бях малък, замръзна толкова тежко, че разбиваха леда с експлозиви, за да не повреди мостовете”, посочи Миклош, жител на Будапеща.

Cross.bg

Hits: 117

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.