Висш дипломат оглави разузнаването в Италия, за пръв път това е жена

Премиерът Марио Драги назначи дипломатката Елизабета Белони за ръководител на разузнавателната агенция на Италия. Това е първата жена в историята, която застава начело на Департамента за информационна сигурност (DIS).

От 2016 г. тя е генерален секретар на външното министерство – най-високата служба в дипломатическата служба, припомня “Ройтерс”. На 62 години Белони е ръководила и отдела за кризисни ситуации, занимаващ се със защитата на италианци в чужбина.

Обществото я запомни с ролята ѝ за освобождаването на италиански граждани, отвлечени от групировки в Ирак и Афганистан, както и с операцията за прибирането на туристите, ударени от цунами през 2004 г. в Азия.

Родена в Рим, тя е на дипломатическа работа от 1985 г. и е учила в престижния католически институт “Масимилиано Масимо” в столицата, където няколко години преди нея е бил премиерът Марио Драги.

Дженаро Векионе, който напуска ръководния пост в DIS, беше близък на бившия премиер Джузепе Конте. Със смяната му Драги бележи още една крачка на раздяла с предишната администрация, след като отстрани двама висши ръководители на борбата с кризата с коронавируса.

Медиите в страната писаха, че Драги не бил доволен от работата на Векионе за справяне с миграционния натиск, особено след като миналата седмица хиляди хора пристигнаха на остров Лампедуза с малки лодки.

Векионе бе критикуван и през 2019 г. за срещите си с американския министър на правосъдието Уилям Бар във връзка с разследването за руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. в полза на Доналд Тръмп.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.