България и Албания изместиха Русия в ООН

Общото събрание на ООН избра България и Албания за членове на Съвета по правата на човека, предаде БТА, позовавайки се на “Ройтерс”.

При тайното гласуване за избор на две нови страни членки на Съвета по правата на човека, което се проведе днес в Общото събрание в Ню Йорк, България получи 160 гласа, Албания – 123, а Русия – 83. Опитът на Русия да се върне в правозащитния орган на ООН се провали. “Русия не успя днес да се завърне във висшия орган по правата на човека на ООН, като България и Албания спечелиха повече гласове при вота”, отбелязва Ройтерс.

Другата оспорвана надпревара беше в Латинска Америка и Карибския басейн, където Куба, Бразилия, Доминикана и Перу се бореха за три места, но в крайна сметка Перу загуби.

Останалите регионални надпревари не бяха така оспорвани. Китай, Япония, Кувейт и Индонезия бяха избрани да представляват Азия, а Бурунди, Малави, Гана и Кот д’Ивоар ще заемат четирите позиции, полагащи се на Африка. Франция и Нидерландия ще заемат местата, отредени за страните от Запада.

Това гласуване се разглежда като решаващ тест за усилията на Запада да държи Москва дипломатически изолирана след нахлуването й в Украйна. Заради инвазията си в съседната държава преди 18 месеца Русия беше изгонена от базирания в Женева Съвет по правата на човека на ООН.

Съветът на ООН по правата на човека е международен правозащитен орган в системата на ООН, заменил Комисията на ООН по правата на човека. Съветът е спомагателен орган на Общото събрание. Първото му заседание се провежда на 19 юни 2006 година.

“Благодаря на всички, които подкрепиха кандидатурата на България. Избирането на страната ни за член на Съвета по правата на човека е признание за активната й политика в сферата на правата на човека”, заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел. Мотото на страната ни е “Ангажирани да допринесат”. Четири са водещите национални ангажимента, по които България ще работи – подкрепа за мерките и политиките, насочени към борбата с всякакви форми на дискриминация и нетолерантност, расизъм, антисемитизъм и език на омразата, насърчаване на включването на повече жени и момичета на всички нива и във всички сфери на политическия и обществен живот, защита на правата на детето, включително правото на универсален достъп до образование за всяко дете, борба с дезинформацията, насърчаване на свободата на медиите и защита на журналистите.

Segabg.com

Hits: 1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.