Кабинетът ще утвърди минимална заплата от 933 лв.

Новият размер на минималната работна заплата от първи януари догодина от 933 лева ще утвърди с постановление правителството днес.

Повишението е с близо 20 процента спрямо сегашното минимално възнаграждение, а размерът е определен като половината от средната заплата за страната за период от предходни 12 месеца, посочва БНР.

Новата формула за минималната заплата се прилага за първи път, тя бе приета в началото на тази година с промените в Кодекса на труда. Преди дни и след обсъждане в Националния тристранен съвет на постановлението социалният министър Иванка Шалапатова заяви: “С приемането на постановлението размерът на минималната работна заплата ще се увеличи със 153 лв. спрямо сегашната ѝ стойност от 780 лв., което прави ръст от 19.6%“.

Синдикатите дори поискаха по-висок размер на минималната заплата от 933 лева за догодина, Любослав Костов от КНСБ каза: “Няма държава в ЕС, която да е влязла в ЕС с по-малко от 500 евро минимална заплата“.

Бизнесът обаче е против административната формула, председателя на БТПП Цветан Симеонов предупреди: “Ще започнат изкривявания в сключването на договорите и по този начин ще се помпа сивият сектор“.

Dnes.bg

Hits: 1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.