Антоанета Цонева се пребори бюджетът за библиотеки, музеи и галерии да бъде увеличен с 23 милиона

Народният представител от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ Антоанета Цонева направи предложения при приемането на бюджета за 2024 г., в резултат на които тази седмица Министерски съвет прие увеличение на стандартите за музеи, галерии, библиотеки и читалища с 23,1 млн. лева, съобщиха от пресцентъра на коалицията.

През декември миналата година депутатът от Разградски многомандатен избирателен район Антоанета Цонева организира множество консултации със заинтересованите страни с участието на Министерство на финансите, Националното сдружение на общините и представители на културни институти, на които ясно бе чута думата на хората, заети с културна дейност на регионално и местно ниво. В резултат на консултациите бяха направени предложения за промени в държавния бюджет за тази година.

По думите на Цонева основните стандарти за финансиране на общинските музеи, художествени галерии и библиотеки с регионален характер се увеличават с 18,2%, допълващите стандарти за закрити площи за регионалните библиотеки се увеличават допълнително с 20%, а за читалищата увеличението на стандарта спрямо 2023 г. е с 21,6%.

„Увеличението от 23,1 млн. лева са резултат от усилената работа със заинтересованите страни. Като член на Комисията по култура и медии за мен бюджетът за култура винаги е бил основен приоритет”, коментира Антоанета Цонева.

/e-Razgrad/

Hits: 1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.