И малчуганите от ДГ „Незабравка“ имат сензорна стая

Зам.-кметът на Разград Елка Неделчева преряза лентата при откриването на сензорна стая в Детска градина „Незабравка“, съобщиха от пресслужбата на местната администрация.

„Убедена съм, че сензорната стая ще е полезна и за децата, и за преподавателите, тя въвежда нови по-занимателни форми на обучение, интересни за децата. Сигурна съм, че ще е изпълнена с много усмивки“, заяви в приветствието си тя.

Реализацията на проекта за сензорна стая е съвместна  на детската градина и на Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование (Ресурсния център). „Концепцията за стаята е тяхна, основно оттам са осигурени и уредите – обясни директорът на градината Катя Георгиева.  От забавачнишцата са мебелите и част от оборудването.

В детската градина има 5 деца със специални образователни потребности, но сензорната стая няма да се използва само от тях, а от всички 110 възпитаници на детското заведение. „Това е приобщаваща зала, която може да се ползва както индивидуално, така и групово. В нея ще се развиват сензорни умения, но може да се използва и за формиране на релаксионна психомоторика, действа стимулиращо и може да се развиват различни умения, фина моторика, развива се мозъчната дейност, координацията, а също и приятелски взаимоотношения. Именно социализацията е основната  цел, приобщаване в групата“, обясни директорът на Ресурсния център Милена Стоянова.

Сред атракциите в стаята са говорещите стъпки, които указват на децата какво следва да направят, за да продължат напред.

Преди официалното откриване на сензорната стая малчуганите от четвърта група „Мечо Пух“ поздравиха гостите на събитието с песен и танц.

Това е третата детска градина в Разград със сензорна стая. Със средства от Ресурсния център е изградена такава в ДГ „Детелина“, а наскоро с финансиране по проекти и собствени средства бе изградена сензорна стая и в ДГ „Митко Палаузов“. Отделни уреди има и в ДГ „Лудогорче“.

/e-Razgrad/

Hits: 17

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.