Музеят се включи в регионалния форум за обмяна на добри практики между училищата

Директорът на Регионалния исторически музей в Разград Таня Тодорова бе водеща на модула „Жив музей на капанците“ – част от програмата на тридневния регионален форум за обмяна на добри практики между училищата „Аз, ти и другите и непознатото в познатото – иновациите за позитивната промяна в образованието“.

Пред учители и ученици от училища от областите Велико Търново, Плевен, Габрово, Разград, Русе и Силистра във физкултурния салон на ОУ „Н.Й.Вапцаров“ тя благодари на колектива на училището – домакин на форума, за избора откритите уроци да бъдат насочени към опазването на местните традиции, на материалното и нематериално културно-историческо наследство и предаването им на децата.

Таня Тодорова разказа легендите за произхода на името на една от най-старите и колоритни етнографски групи у нас – капанците. А с помощта на колегите си – екскурзоводът Полина Неделчева, музейният педагог Христо Христов и дизайнерът на музея Михаил Маринов, талантите от ДТШ „Хорце“ към Центъра за работа с деца, самодейци от читалището в село Топчии, ученици и учители от „Н.Й.Вапцаров“ пресъздадоха традициите и обичаите от обредния и празничен годишен календар на капанците.

Участниците в събитието научиха подробности за уникалните в света Панаир на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествени занаяти, който се провежда ежегодно пред юли в Разград вече повече от 20 години. Всички имаха възможност да видят с очите си как прочутото капанско кисело мляко не изпада от менчето, дори когато то е обърнато с дъното нагоре. И да опитат вкуснотии от капанската кухня.

Още снимки вижте ТУК:

/e-Razgrad/

Hits: 1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.