Хиляди ледени топки, приличащи на яйца, покриха финландски плаж

Рядко метеорологично явление беше регистрирано във Финландия. Хиляди ледени топки с формата на яйце се изсипаха върху плаж.

Фотографът-любител Ристо Матила се е натъкнал на „ледените яйца“ на остров Хайлуото в Ботническия залив между Финландия и Швеция. Според експерти, това е предизвикано от изключително рядък процес, при който малки парченца лед са обгърнати от вода при силен вятър, предаде БГНЕС.

Фотографът разказва, че бил на плажа заедно със съпругата си. Времето било слънчево, температурата около -1C и било доста ветровито. Тогава видели невероятното явление, където близо до водата имало сняг и ледени яйца.

Матила казва, че топките с лед покривали площ от около 30 метра. Най-малките били с размерите на яйца, а най-големите – с размерите на футболна топка.

Реклама:


Според метеоролози, в най-общия случай, ледените топки се образуват от парчета от по-големи ледени покривки, които след това се сблъскват с вълни, което ги прави кръгли. Те могат да нарастват, когато морската вода замръзне по повърхностите им и това също ги изглажда. Така че резултатът е топка от гладък лед, който след това може да се окаже на някой плаж или да се появи при прилив.

За подобно явление е съобщавано и преди, включително в Русия и на езерото Мичиган близо до Чикаго. През 2016 г. жителите на Нида в Сибир откриха гигантски топки от лед и сняг, покриващи 18-километров участък от бреговата ивица. Те бяха с различни размери – от тенис топка до други, с големина 1 метър.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *